Meniu

A zecea poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a zecea poruncă dumnezeiască?

  A zecea poruncă dumnezeiască spune: "Să nu pofteşti nici un lucru al aproapelui tău".

 2. Ce ne porunceşte Dumnezeu prin porunca a zecea?

  Prin porunca a zecea Dumnezeu ne porunceşte să nu dorim pe nedrept bunurile altuia, completând porunca a şaptea, prin care ne porunceşte respectarea acestor bunuri.

 3. Cum se păcătuieşte împotriva poruncii a zecea?

  Împotriva poruncii a zecea se păcătuieşte prin lăcomie (dorinţa nestăpânită de a avea cât mai multe bunuri) şi prin invidie (tristeţea simţită în faţa bunurilor altuia). Atât lăcomia cât şi invidia împiedică trăirea iubirii creştine faţă de aproapele şi pot conduce la faptele condamnate de porunca a şaptea.

 4. Ce trebuie să facem pentru a nu păcătui împotriva poruncii a zecea?

  Pentru a nu păcătui împotriva poruncii a zecea se recomandă:

  • să ne dezlipim inima de bunurile materiale;

  • să fim generoşi cu cei care au nevoie de ajutorul nostru;

  • să practicăm mortificările, acele mici renunţări care ne întăresc voinţa;

  • să ne punem încrederea în Dumnezeu, în Providenţa Sa.

 5. Ce ne spun în mod special ultimele două porunci?

  Ultimele două porunci ne atrag atenţia asupra importanţei stăpânirii gândurilor şi dorinţelor noastre, căci ele pot să întineze inima, chiar şi în lipsa unor manifestări exterioare, prin cuvinte sau fapte.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *