Meniu

A treia poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a treia poruncă dumnezeiască?

  A treia poruncă dumnezeiască spune: "Adu-ţi aminte să sfinţeşti ziua Domnului".

 2. Ce ne porunceşte Dumnezeu prin porunca a treia?

  Prin porunca a treia Dumnezeu ne porunceşte să dedicăm în mod special o zi din săptămână pentru a-i aduce cult, dar şi pentru odihna noastră.

 3. Care este ziua Domnului?

  În Vechiul Testament ziua Domnului era sâmbăta – sabatul, iar în Noul Testament este duminica – ziua Învierii Domnului şi ziua Coborârii Spiritului Sfânt.

 4. Cum trebuie să sfinţim ziua Domnului?

  Sfinţim ziua Domnului participând activ şi cu evlavie la Sfânta Liturghie, de la începutul până la sfârşitul ei, şi abţinându-ne de la acele activităţi care ne împiedică să aducem cult lui Dumnezeu sau care împiedică odihna necesară minţii şi trupului.

 5. În ziua Domnului nu avem voie să lucrăm deloc?

  În ziua Domnului nu este permisă activitatea plătită. Sunt permise însă acele activităţi justificate de necesităţi ale familiei, precum şi de servicii care nu pot fi întrerupte.

 6. Ce mai putem face pentru a sfinţi ziua Domnului?

  Mai putem sfinţi ziua Domnului îngrijindu-ne de sufletul nostru prin Spovadă, prin rugăciune, prin citirea Sfintei Scripturi şi alte lecturi spirituale. Sunt potrivite în această zi şi activităţile caritabile, cum ar fi vizitarea bolnavilor, dar şi acelea care contribuie la dezvoltarea minţii şi a trupului nostru, precum şi a relaţiilor cu aproapele, în special în familie.

 7. Ce se recomandă să facem atunci când nu putem participa duminica la Sfânta Liturghie?

  Nici o altă activitate nu poate înlocui participarea obligatorie la Liturghia duminicală. Atunci însă când, din cauza unei boli sau din alt motiv întemeiat, nu putem participa la Sfânta Liturghie, se recomandă să o urmărim în direct la radio sau televizor; sau să petrecem un timp mai lung în rugăciune, în lectură biblică…

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *