Meniu

A patra poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a patra poruncă dumnezeiască?

  A patra poruncă dumnezeiască spune: "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să trăieşti mult şi bine pe pământ".

 2. Ce ne porunceşte Dumnezeu prin porunca a patra?

  Prin porunca a patra Dumnezeu ne porunceşte să îi respectăm, să îi iubim, să îi ascultăm şi să îi ajutăm pe părinţii noştri, dar şi pe bunici, pe rudele care au grijă de noi, pe toţi cei care sunt implicaţi în educaţia noastră şcolară (educatori, învăţători, profesori) şi spirituală (preoţi, cateheţi).

 3. De ce trebuie să îi cinstim pe părinţi?

  Trebuie să îi cinstim pe părinţi pentru că ei îl reprezintă în familie pe Dumnezeu şi din recunoştinţă pentru darul vieţii primit prin ei şi pentru toată grija pe care ne-o poartă.

 4. Care este răsplata pentru cei care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de părinţi?

  Răsplata pentru cei care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de părinţi este binecuvântarea lui Dumnezeu în lumea aceasta şi viaţa fericită în lumea de apoi.

 5. Ce înseamnă a-i cinsti pe părinţii noştri?

  Ne cinstim părinţii (bunicii şi rudele mai mari, persoanele implicate în educaţia noastră) atunci când:

  • ne purtăm frumos cu ei şi căutăm să nu îi supărăm;

  • ne arătăm iubirea faţă de ei prin cuvinte şi gesturi;

  • le arătăm recunoştinţă pentru tot ceea ce fac pentru noi;

  • îi ascultăm şi le preţuim sfaturile şi părerile;

  • ne rugăm lui Dumnezeu pentru ei;

  • îi ajutăm la nevoie, în boală şi la bătrâneţe;

  • nu îi dispreţuim sau batjocorim;

  • nu ne este ruşine de cine sunt ei.

 6. Care sunt datoriile părinţilor faţă de copii?

  Părinţii au datoria de a-şi creşte copiii în credinţa creştină; de a-i iubi şi a-i respecta; de a se îngriji, după posibilităţi, de nevoile lor materiale, de formarea lor umană şi spirituală; de a se ruga pentru ei.

 7. La ce alte persoane se mai referă porunca a patra?

  Porunca a patra se mai referă la respectarea autorităţilor bisericeşti şi civile, şi în general a tuturor celor investiţi cu autoritate pentru binele nostru (preoţi, profesori, şefi, conducători de stat etc.). Datorăm ascultare acestor persoane în problemele în care au dreptul să ne comande.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *