Meniu

A opta poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a opta poruncă dumnezeiască?

  A opta poruncă dumnezeiască spune: "Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău"; în altă variantă: "Să nu minţi".

 2. Ce ne porunceşte Dumnezeu prin porunca a opta?

  Prin porunca a opta Dumnezeu ne porunceşte să fim sinceri, mărturisind întotdeauna adevărul în cuvinte şi în fapte.

 3. Ce interzice Dumnezeu prin porunca a opta?

  Prin porunca a opta Dumnezeu interzice minciuna, adică a spune ceva ce nu este adevărat. În sens larg, această poruncă interzice:

  • deformarea sau ascunderea – parţială ori integrală – a adevărului;

  • mărturia falsă şi jurământul strâmb;

  • judecata fără temei, vorbirea de rău, bârfa, calomnia;

  • linguşirea, lăudăroşenia, prefăcătoria.

 4. Trebuie să dezvăluim în orice situaţie şi oricui adevărul?

  Nu avem obligaţia de a dezvălui adevărul înaintea aceluia care nu are dreptul să îl cunoască, în special dacă îl va folosi pentru a face rău. Trebuie să avem conştiinţa bine formată pentru a discerne astfel de situaţii. Nu avem voie, de exemplu, să ascundem părinţilor note sau fapte rele, ei având dreptul să ştie adevărul despre acţiunile copiilor lor.

 5. Ce trebuie să facă acela care prin minciună a pricinuit pagubă cuiva?

  Acela care a minţit, trebuie să îndrepte cât mai mult cu putinţă răul pricinuit, mărturisind adevărul înaintea tuturor celor care au fost minţiţi.

 6. Ce trebuie să facă acela care prin vorbire de rău a pricinuit pagubă cuiva?

  Acela care a vorbit de rău pe cineva (subliniindu-i doar defectele şi creând astfel o imagine falsă despre acesta), trebuie să încerce să îi repare reputaţia – exprimând înţelegere faţă de slăbiciunile lui şi punându-i în valoare calităţile.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *