Meniu

Poruncile bisericeşti

 1. Mai sunt şi alte porunci, în afara celor dumnezeieşti, pe care trebuie să le respectăm?

  În afara celor Zece Porunci date de Dumnezeu, trebuie să respectăm şi poruncile bisericeşti, date de Biserică prin autoritatea lăsată ei de Hristos, care a fondat-o.

 2. Care sunt poruncile bisericeşti?

  Cele cinci porunci bisericeşti sunt următoarele:

  • Să sfinţeşti sărbătorile rânduite de Biserică şi să participi la Sfânta Liturghie în toate duminicile şi sărbătorile de poruncă.

  • Să ţii posturile rânduite de Biserică şi să nu mănânci carne vinerea şi în celelalte zile oprite.

  • Să îţi mărturiseşti păcatele cel puţin o dată pe an şi să primeşti Sfânta Împărtăşanie cel puţin la Paşte.

  • Să nu faci nuntă în zilele oprite.

  • Să ajuţi Biserica, contribuind după legi, obiceiuri şi posibilităţi.

 3. Ce ne porunceşte Biserica prin porunca întâi?

  Prin porunca întâi Biserica ne porunceşte să sfinţim zilele de duminică şi sărbătorile rânduite de ea în cinstea Domnului nostru Isus Hristos, a Preasfintei Fecioare Maria şi a Sfinţilor. Aceasta înseamnă, în primul rând, participarea la Sfânta Liturghie, dar şi evitarea muncilor care nu sunt necesare (a se vedea porunca a treia dumnezeiască, nr. 166-172).

 4. Cum putem şti care sunt sărbătorile de poruncă?

  Sărbătorile de poruncă le găsim notate cu culoarea roşie în calendarul bisericesc.

 5. Ce ne porunceşte Biserica prin porunca a doua?

  Prin porunca a doua Biserica ne porunceşte să respectăm posturile şi ajunurile. Sunt dezlegaţi de post copiii până la 14 ani, respectiv de ajun cei sub 21 de ani, precum şi bătrânii şi bolnavii. Dacă doresc pot să le ţină (de exemplu să nu mănânce carne vinerea), sau să le înlocuiască cu alte mortificări, cu rugăciuni ori fapte bune.

 6. Ce este postul?

  Postul este abţinerea de la anumite alimente şi băuturi, din motive religioase, în semn de pocăinţă sau ca pregătire pentru un moment special. Abţinerea de la mâncare trebuie însoţită de lupta împotriva viciilor şi de rugăciune.

 7. Ce este ajunul?

  Este un post mai aspru, cu abţinerea de la orice alimente sau băuturi pentru un anumit timp. De regulă se ajunează până la amiază, după care se mănâncă o singură dată pe săturate în acea zi, fără carne, lapte şi ouă.

 8. Cum putem şti când trebuie să postim şi să ajunăm?

  Perioadele de post şi zilele de post şi ajun le găsim indicate în calendarul bisericesc (ex: "Începe Postul…" sau "Post şi ajun").

 9. Ce ne porunceşte Biserica prin porunca a treia?

  Prin porunca a treia Biserica ne porunceşte:

  • să ne mărturisim păcatele, prin Sacramentul Spovezii, cel puţin o dată pe an;

  • să primim cu vrednicie Sfânta Împărtăşanie cel puţin la Paşte, pregătindu-ne, desigur, prin Spovadă.

 10. Ce ne porunceşte Biserica prin porunca a patra?

  Prin porunca a patra Biserica ne porunceşte să nu organizăm şi să nu participăm la nunţi, dar nici la petreceri mari, în perioadele în care este interzis acest lucru – ele se găsesc indicate de asemenea pe calendarul bisericesc.

 11. De ce interzice Biserica petrecerile în anumite perioade?

  Nunţile – şi petrecerile în general – sunt oprite pentru că dansul şi distracţia care le însoţesc nu se potrivesc cu spiritul de reculegere şi rugăciune specific perioadelor respective.

 12. Ce ne porunceşte Biserica prin porunca a cincea?

  Prin porunca a cincea Biserica ne porunceşte ca, după posibilităţi, cu o parte din veniturile proprii, să ajutăm material parohia, Eparhia, întreaga Biserică, prin taxele obişnuite, dar şi în situaţiile speciale în care ni se cere.

Rugăciune

Părinte veşnic, în atotştiinţa şi înţelepciunea Ta, cunoşti cel mai bine calea bună pentru om. De aceea, când legea înscrisă în conştiinţe s-a îngropat sub păcat, ai înscris-o în piatră, pe Tablele Legii, şi le-ai dat lui Moise. Poruncile Tale, Doamne, sunt pentru mine călăuze sigure, făclii care mă ajută să rămân pe drum şi să nu cad în păcat. Încălcându-le, devin sclavul celui rău; respectându-le, sunt cu adevărat liber. Îţi cer ajutorul pentru a păstra mereu vii în inima mea cele Zece Cuvinte, astfel ca întreaga mea viaţă să îţi fie bineplăcută, un imn de închinare adus Ţie şi Fiului Tău preaiubit şi Spiritului Tău de viaţă dătător. Amin.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *