Meniu

Despre Sacramente

 1. Ce este Sacramentul?

  Sacramentul (sau Taina) este un semn văzut, orânduit de Isus Hristos, prin care dobândim un har nevăzut, pentru sfinţirea sufletelor noastre.

 2. Ce înţelegem prin semn văzut?

  Fiecare Sacrament are o parte pe care o putem percepe cu ajutorul simţurilor: gesturi (ex: "spălarea" cu apă la Botez), cuvinte (ex: "Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu" la Euharistie) sau elemente materiale (ex: uleiul la Mir).

 3. De ce este important semnul văzut?

  Semnul văzut, care simbolizează harul nevăzut al Sacramentului, ne ajută să înţelegem, să credem şi să primim Sacramentul respectiv.

 4. De ce spunem că Sacramentele sunt orânduite de Isus Hristos?

  Spunem că Sacramentele sunt orânduite de Isus Hristos, adică sunt instituite de El, pentru că îşi au temelia în acţiunile şi cuvintele Fiului lui Dumnezeu.

 5. Care este efectul Sacramentului?

  În planul nevăzut, supranatural, prin fiecare Sacrament dobândim harul sfinţitor, precum şi un har specific (harul sacramental), care ne ajută pe drumul sfinţeniei.

 6. Sacramentele sunt pentru viaţa de acum sau pentru cea viitoare?

  Sacramentele sunt un ajutor preţios în trăirea vieţii noastre creştine, aici, pe pământ. În acelaşi timp, ele ne ajută să ne pregătim pentru viaţa veşnică, pentru comuniunea deplină cu Dumnezeu.

 7. Câte Sacramente a orânduit Isus Hristos?

  Isus Hristos a orânduit şapte Sacramente:

  1. Botezul, prin care ne naştem la viaţa divină;

  2. Mirul, prin care primim pecetea Spiritului Sfânt;

  3. Euharistia, prin care Isus Hristos viu ni se dă ca hrană;.

  4. Spovada, prin care reprimim viaţa divină pierdută prin păcat;

  5. Maslul, prin care suntem întăriţi sufleteşte şi trupeşte în boală;

  6. Preoţia, prin care sunt consacraţi slujitorii Poporului lui Dumnezeu;

  7. Căsătoria, prin care se întemeiază familia creştină.

 8. Cine celebrează Sacramentele?

  Episcopii şi preoţii sunt cei care celebrează în mod obişnuit Sacramentele.

 9. Cine acţionează în Sacramente?

  În Sacramente acţionează însuşi Isus Hristos, care le-a întemeiat şi de la care acestea îşi primesc puterea.

 10. Ce se cere pentru primirea Sacramentelor?

  Din partea celui care primeşte Sacramentele se cere credinţă. De asemenea, pentru o primire vrednică şi rodnică, trebuie să cunoaştem în special condiţiile de primire şi efectele lor, precum şi să avem dispoziţia sufletească cuvenită.

 11. Sunt necesare Sacramentele pentru mântuire?

  Sacramentele sunt necesare pentru mântuire, dar nu în aceeaşi măsură, ci în funcţie de starea de viaţă şi de circumstanţele vieţii fiecăruia. De aceea, nu este obligatoriu să le primim pe toate.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *