Meniu

Isus pune în lumină adevăratul înţeles al legii

Isus a suprimat, oare, toate aceste precepte?

În «Cuvântarea de pe munte» (Mt 5, 1-7, 28), Isus, noul Moise, proclamă pe un alt munte modul său propriu de a înţelege preceptele legii. El le prezintă ca fiind poarta de intrare în împărăţia cerurilor, dar le dă o nouă profunzime. Nu suprimă cuvintele vieţii, ci dimpotrivă:

«Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii: n-am venit să le desfiinţez, ci să le împlinesc… Aşadar cel care va trece cu vederea o singură poruncă, oricât de mică, şi îi va învăţa pe oameni să facă aşa, cel mai mic se va chema în împărăţia cerurilor; dimpotrivă, cel care le va păzi şi va învăţa pe alţii să le păzească, mare se va chema în împărăţia cerurilor» (Mt 5, 17-19).

Dar El vesteşte şi că păzirea acestor porunci trebuie să meargă mai departe decât fidelitatea faţă de lege practicată de anumiţi membri ai Poporului ales.

«Căci vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece pe aceea a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor» (Mt 5, 20).

O atitudine nouă? Ce atitudine?

Iubirea pe care o propovăduieşte Isus nu este, în primul rând, rodul unui efort personal în vederea unei răsplăţi, ci o colaborare gratuită cu voinţa lui Dumnezeu care s-a manifestat cu mult înainte de voinţa noastră. Aşadar nu trebuie să aşteptăm să primim iubire de la ceilalţi ca să le răspundem. «Tatăl vostru din ceruri face să răsară soarele său şi peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi». Dacă dorim să devenim fiii unui astfel de Tată, trebuie să luăm, în mod la fel de gratuit, iniţiativa de a-i iubi pe ceilalţi. Străinul, şi chiar duşmanul, ne invită să formăm cu ei o comunitate, să zidim Biserica lui Dumnezeu (Mt 5, 43-48).

© Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, str. G-ral Berthelot, nr. 19, RO-0101164-Bucureşti, www.arcb.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *