Meniu

Prefaţa

Cei mai mulţi dintre noi suntem familiarizaţi cu tradiţionalul mic Catehism în care întrebările sunt urmate de răspunsurile scurte şi precise, uşor de ţinut minte, accesibil tuturor vârstelor, tuturor credincioşilor, precum şi celor care cunosc mai puţin sau deloc credinţa noastră catolică. De obicei, preoţii care fac pregătirea religioasă a credincioşilor folosind acest mic Catehism lărgesc, prin explicaţii, spaţiul întrebărilor şi al răspunsurilor, folosind pentru aceasta Sfânta Scriptură, Tradiţia Bisericii Catolice, documente ale Magisteriului bisericesc, istoria Bisericii etc.

Cartea de faţă, care de fapt nu are titlul de Catehism, traducere în limba română a lucrării Episcopatului Catolic din Belgia, este o expunere a învăţăturii catolice privind Crezul, Sacramentele, viaţa morală şi cele Zece Porunci, într-un stil nou, adaptat ca limbaj şi imagini oamenilor din secolul al XX-lea şi de aceea accesibil tuturor. Calităţile pe care le aminteam privind micul Catehism – precizie, sinteză – apar şi strălucesc într-un alt fel în această carte care, de asemenea bazându-se pe Scriptură şi Tradiţie, pe Magisteriul bisericesc, pe ştiinţa divină şi pe cunoaşterea şi experienţa umană, exprimă în formă nouă întrebările şi răspunsurile care stau şi rămân legate şi de timp şi de veşnicie.

Tratând în cele trei capitole principalele probleme ale existenţei creştine, lucrarea de faţă subliniază care sunt liniile de forţă ale noii evanghelizări: cunoaşterea, celebrarea şi trăirea credinţei.

Arhiepiscopia de Bucureşti pune această carte la îndemâna credincioşilor săi şi a tuturor celor care doresc să cunoască învăţătura de credinţă catolică, îndemnându-i pe toţi să o folosească spre a redescoperi sau descoperi bogăţia credinţei pe care o trăim.

Exprimând recunoştinţă faţă de Cardinalul Godfried Danneels, care ne-a dat dreptul de a publica în limba română această lucrare, precum şi mulţumirile mele colectivului de traducere, închei această prefaţă cu aceleaşi cuvinte cu care se încheia cea a ediţiei franceze: «Luaţi şi citiţi»!

Arhiepiscop IOAN ROBU

© Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, str. G-ral Berthelot, nr. 19, RO-0101164-Bucureşti, www.arcb.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *