Meniu

Introducere

 1. Catehismul este o instrucţie familiară, prin întrebări şi răspunsuri, despre doctrina creştină.
 2. Doctrina creştină este cea care ne-a învăţat-o Domnul Nostru Isus Hristos când a predicat în Iudeea.

Explicaţia Tabloului

 1. Înainte de a transmite învăţătura Sa, Domnul nostru a vrut să-i înveţe pe copii cum trebuie să asiste la catehism. La vârsta de doisprezece ani, El s-a dus la Ierusalim cu Maria şi Iosif pentru a celebra sărbătoarea Paştilor. Noi Îl vedem în acest tablou, sus-stânga, în Templu, aşezat în mijlocul învăţătorilor legii, ascultându-i şi întrebându-i. Evanghelia ne spune că îi uimea prin înţelepciunea răspunsurilor Sale.
 2. Ajuns la vârsta de treizeci de ani, Isus Hristos a început să străbată Iudeea pentru a propovădui învăţătura Sa. El predica adeseori în sinagogi, unde iudeii se întâlneau pentru rugăciune, pe munţi, la marginea mării. Tabloul din dreapta, sus, ni-L reprezintă aşezat într-o barcă, pe marea Galileii. În jurul Lui sunt Apostolii Săi şi, pe mal, se văd iudeii unui târguşor vecin, ascultându-I învăţăturile.
 3. După înălţarea lui Isus Hristos, învăţătura Sa a fost predicată de către Apostoli, episcopi, preoţi şi diaconi. Vedem în mijlocul acestui tablou pe diaconul Filip, aşezat într-o căruţă lângă un ofiţer al Candacei, regina Etiopiei. Acest ofiţer citea Sfintele Scripturi, fără a le înţelege. Filip i le explică, iar ofiţerul îi cere Botezul, spunând: "Eu cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu".
 4. În partea de jos a tabloului e reprezentat: la stânga, Suveranul Pontif învăţând doctrina creştină tuturor claselor societăţii; la dreapta, un episcop predicând Evanghelia barbarilor; şi la mijloc, un preot predând catehism copiilor.

Scopul omului

 1. Toţi oamenii, şi în special creştinii, trebuie să cunoască învăţătura creştină; căci fără această cunoaştere noi nu putem să ajungem la scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat.
 2. Dumnezeu ne-a creat pentru a-L cunoaşte, a-L iubi şi a-L servi, şi astfel să obţinem Fericirea veşnică.
 3. Îl servim pe Dumnezeu: 1) Păzindu-I poruncile; 2) îndeplinind fidel îndatorirea stării; 3) muncind pentru gloria Domnului prin toate acţiunile noastre bune.
 4. Este necesar să-L servim pe Dumnezeu: 1) pentru că Dumnezeu nu ne-a creat decât pentru acest scop; 2) pentru că acela care nu slujeşte pe Dumnezeu se expune la nefericirea veşnică în infern.
 5. Există mulţi oameni care nu slujesc pe Dumnezeu şi se alipesc de bunurile pământeşti, pe care le preferă lui Dumnezeu.
 6. Aceşti oameni se ataşează mai ales de onoruri, prin orgoliu, de bogăţii, prin avariţie, de plăceri, prin necurăţie şi prin lăcomie.
 7. Însă ei nu pot găsi fericirea în aceste bunuri pentru că inima omului este făcută pentru Dumnezeu, iar toate bunurile pământului nu pot să ne astâmpere setea de fericire.
 8. Dumnezeu singur poate să ne facă fericiţi, pentru că El este Binele Suprem.
 9. Încă din această viaţă Dumnezeu le dăruieşte celor care Îl servesc pacea şi buna conştiinţă; îi protejează în acţiunile lor, îi consolează în durerile lor şi îi umple de toate bunurile.
 10. Noi ne vom bucura de o fericire perfectă atunci când vom avea viaţă veşnică, adică atunci când Îl vom vedea şi iubi pe Dumnezeu în Cer pentru eternitate.

Numele şi semnul de creştin

 1. Un creştin este cel care a fost botezat şi care mărturiseşte religia creştină.
 2. Este o mare fericire să fii creştin, căci creştinul este copilul lui Dumnezeu, fratele lui Isus Hristos, moştenitor al cerului şi al Fericirii Veşnice.
 3. Semnul prin care recunoaştem un creştin este semnul crucii: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Spiritului Sfânt. Amin. Sau în latină: In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Amen.
 4. Semnul crucii ne aminteşte că există un singur Dumnezeu în trei Persoane şi că Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om, a murit pentru noi pe cruce.
 5. Trebuie făcut semnul crucii dimineaţa, la trezire, seara, la culcare, la începutul şi la sfârşitul fiecărei acţiuni importante şi când suntem în pericol.
 6. Semnul crucii, făcut cu credinţă şi cu pietate, îndepărtează pericolele şi ispitele şi atrage asupra noastră binecuvântările lui Dumnezeu.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *