Introducere
- Catehismul este o instrucţie familiară, prin întrebări şi răspunsuri, despre doctrina creştină.
- Doctrina creştină este cea care ne-a învăţat-o Domnul Nostru Isus Hristos când a predicat în Iudeea.
Explicaţia Tabloului
- Înainte de a transmite învăţătura Sa, Domnul nostru a vrut să-i înveţe pe copii cum trebuie să asiste la catehism. La vârsta de doisprezece ani, El s-a dus la Ierusalim cu Maria şi Iosif pentru a celebra sărbătoarea Paştilor. Noi Îl vedem în acest tablou, sus-stânga, în Templu, aşezat în mijlocul învăţătorilor legii, ascultându-i şi întrebându-i. Evanghelia ne spune că îi uimea prin înţelepciunea răspunsurilor Sale.
- Ajuns la vârsta de treizeci de ani, Isus Hristos a început să străbată Iudeea pentru a propovădui învăţătura Sa. El predica adeseori în sinagogi, unde iudeii se întâlneau pentru rugăciune, pe munţi, la marginea mării. Tabloul din dreapta, sus, ni-L reprezintă aşezat într-o barcă, pe marea Galileii. În jurul Lui sunt Apostolii Săi şi, pe mal, se văd iudeii unui târguşor vecin, ascultându-I învăţăturile.
- După înălţarea lui Isus Hristos, învăţătura Sa a fost predicată de către Apostoli, episcopi, preoţi şi diaconi. Vedem în mijlocul acestui tablou pe diaconul Filip, aşezat într-o căruţă lângă un ofiţer al Candacei, regina Etiopiei. Acest ofiţer citea Sfintele Scripturi, fără a le înţelege. Filip i le explică, iar ofiţerul îi cere Botezul, spunând: "Eu cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu".
- În partea de jos a tabloului e reprezentat: la stânga, Suveranul Pontif învăţând doctrina creştină tuturor claselor societăţii; la dreapta, un episcop predicând Evanghelia barbarilor; şi la mijloc, un preot predând catehism copiilor.
Scopul omului
- Toţi oamenii, şi în special creştinii, trebuie să cunoască învăţătura creştină; căci fără această cunoaştere noi nu putem să ajungem la scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat.
- Dumnezeu ne-a creat pentru a-L cunoaşte, a-L iubi şi a-L servi, şi astfel să obţinem Fericirea veşnică.
- Îl servim pe Dumnezeu: 1) Păzindu-I poruncile; 2) îndeplinind fidel îndatorirea stării; 3) muncind pentru gloria Domnului prin toate acţiunile noastre bune.
- Este necesar să-L servim pe Dumnezeu: 1) pentru că Dumnezeu nu ne-a creat decât pentru acest scop; 2) pentru că acela care nu slujeşte pe Dumnezeu se expune la nefericirea veşnică în infern.
- Există mulţi oameni care nu slujesc pe Dumnezeu şi se alipesc de bunurile pământeşti, pe care le preferă lui Dumnezeu.
- Aceşti oameni se ataşează mai ales de onoruri, prin orgoliu, de bogăţii, prin avariţie, de plăceri, prin necurăţie şi prin lăcomie.
- Însă ei nu pot găsi fericirea în aceste bunuri pentru că inima omului este făcută pentru Dumnezeu, iar toate bunurile pământului nu pot să ne astâmpere setea de fericire.
- Dumnezeu singur poate să ne facă fericiţi, pentru că El este Binele Suprem.
- Încă din această viaţă Dumnezeu le dăruieşte celor care Îl servesc pacea şi buna conştiinţă; îi protejează în acţiunile lor, îi consolează în durerile lor şi îi umple de toate bunurile.
- Noi ne vom bucura de o fericire perfectă atunci când vom avea viaţă veşnică, adică atunci când Îl vom vedea şi iubi pe Dumnezeu în Cer pentru eternitate.
Numele şi semnul de creştin
- Un creştin este cel care a fost botezat şi care mărturiseşte religia creştină.
- Este o mare fericire să fii creştin, căci creştinul este copilul lui Dumnezeu, fratele lui Isus Hristos, moştenitor al cerului şi al Fericirii Veşnice.
- Semnul prin care recunoaştem un creştin este semnul crucii: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Spiritului Sfânt. Amin. Sau în latină: In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Amen.
- Semnul crucii ne aminteşte că există un singur Dumnezeu în trei Persoane şi că Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om, a murit pentru noi pe cruce.
- Trebuie făcut semnul crucii dimineaţa, la trezire, seara, la culcare, la începutul şi la sfârşitul fiecărei acţiuni importante şi când suntem în pericol.
- Semnul crucii, făcut cu credinţă şi cu pietate, îndepărtează pericolele şi ispitele şi atrage asupra noastră binecuvântările lui Dumnezeu.
Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)
Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.