Meniu

Sacramente – Maslul

Sfântul Maslu

 1. Acest Sacrament a fost instituit de Isus Hristos pentru mângâierea spirituală şi trupească a bolnavilor.
 2. Acest Sacrament se numeşte Ungerea de pe urmă pe care o poate primi un creştin; celelalte Sacramente, prin care primeşte ungerea cu ulei sfânt sunt: Botezul şi primirea Sfântului Mir.
 3. Ştim că acest Sacrament e de origine divină din textele Conciliului din Trento (1560): "Dacă cineva va spune că Sfântul Maslu nu este un veritabil Sacrament, instituit de Mântuitorul Isus Hristos, să fie excomunicat".
 4. Administrarea acestui Sacrament se face în felul următor: Preotul îl unge cu ulei sfinţit pe bolnav pe frunte, pe ochi, urechi, nas, gură, mâini şi picioare şi în acelaşi timp se roagă ca Dumnezeu să-i ierte toate păcatele. Sacramentul Maslului se administrează de Episcopi şi de preoţi.
 5. Sacramentul Ungerii aduce bolnavului iertarea păcatelor rămase până în acel moment, îl întăreşte contra ispitelor şi îl ajută să moară împăcat.
 6. Când spunem că prin acest Sacrament i se iartă bolnavului păcatele rămase înţelegem: a) că bolnavului i se iartă şi acele păcate uitate sau care nu se pot mărturisi; b) că eliberează pe bolnav de mustrările de conştiinţă şi frica de moarte şi de toate imperfecţiunile care au mai rămas în suflet după curăţirea de păcate.
 7. Bolnavii sunt expuşi unor tentaţii precum: 1) înfumurare: nu vor să recunoască starea rea în care se găseşte sufletul lor; 2) disperare la ideea că au săvârşit prea multe păcate pentru a se mântui.
 8. Ungerea de pe urmă întăreşte pe bolnavi în lupta cu aceste două tentaţii, inspirându-le sentimente de căinţă pentru păcatele lor şi de încredere în bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu.
 9. Acest Sacrament ajută pe bolnavi să moară în starea harului sfinţitor: a) prin sporirea harului sfinţitor; b) dându-le forţa de a-şi oferi lui Dumnezeu sacrificiul vieţii.
 10. Ungerea de pe urmă alină suferinţele bolnavilor şi poate contribui la însănătoşirea lor dacă Dumnezeu o socoteşte folositoare pentru mântuirea lor.
 11. Nu este bine să se amâne folosirea acestui Sacrament prea mult, ci e important să i se facă bolnavului în momente potrivite, pentru a-i fi de folos şi pentru nu muri înainte.
 12. Înainte de a primi Sfântul Maslu, bolnavul se cuvine să se mărturisească – dacă se simte vinovat de păcate de moarte; dacă nu se poate mărturisi, acesta trebuie să se căiască din tot sufletul şi să dorească dezlegarea.
 13. În timp ce primeşte acest Sacrament, e bine să ceară de la Dumnezeu iertarea păcatelor săvârşite şi, sperând îndurarea lui Dumnezeu, să-I ofere cu umilinţă jertfa vieţii lui.
 14. După primirea acestui Sacrament, bolnavul e bine să facă acte de Credinţă, Speranţă şi Iubire, privind Crucea şi pomenind cu pietate numele lui Isus, al Mariei şi al lui Iosif.
 15. Suntem obligaţi să cerem bolnavilor să primească Ultimele Sacramente – de care depinde adeseori Mântuirea lor veşnică; dacă cei din familie nu pot face aceasta e bine să fie chemat un preot pentru acest scop.
 16. Când bolnavul este în agonie, cei apropiaţi e bine să se roage pentru el şi să-l stropească cu apă sfinţită, care are puterea de a alunga demonii.
 17. Ungerea de pe urmă se poate primi de mai multe ori – dar nu pentru aceeaşi boală -, ci în caz de boli diferite.
 18. Sacramentul Ungerii se poate acorda şi copiilor, chiar dacă nu au primit Prima Cuminecare şi încă nu au ajuns la vârsta priceperii.

Explicaţia Tabloului

 1. În tablou vedem un Apostol care aplică Ungerea cu ulei sfinţit; în partea de sus, un înger ţine în mână o pânză pe care sunt scrise cuvintele Sf. Apostol Iacob: Dacă cineva este bolnav între voi, să cheme preoţii Bisericii să se roage pentru el şi să-l ungă cu ulei sfinţit în numele Domnului, şi Domnul îl va ajuta şi, de va avea păcate, se vor ierta lui.
  Un al doilea Înger ţine într-o mână o cunună, iar cu cealaltă arată spre cer.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *