Meniu

Sacramente – Mirul

Sacramentul Mirului

În ritul oriental se face o dată cu Botezul; iar în ritul latin se face de Episcop, după vârsta priceperii.

 1. Sfântul Mir este un Sacrament care ne aduce în suflet pe Spiritul Sfânt, cu Darurile Sale, pentru a putea să ajungem buni creştini (ostaşii lui Hristos).
 2. Prin Sacramentul Mirului, Spiritul Sfânt ne oferă şapte daruri: darul Înţelepciunii; darul Cunoaşterii, al Sfatului, darul Tăriei, darul Ştiinţei, darul Pietăţii şi al Fricii de Dumnezeu.
 3. Înţelepciunea este darul care ne ajută să gustăm faptele lui Dumnezeu (ale religiei): rugăciunea, vorbele divine (Biblia), Sacramentele etc.
 4. Cunoaşterea este darul care înalţă spiritul nostru până la contemplarea misterelor credinţei.
 5. Sfatul este darul care ne ajută să alegem faptele prin care contribuim la mărirea lui Dumnezeu şi la mântuirea noastră.
 6. Tăria este darul care ne ajută să ne îndeplinim toate obligaţiile, în ciuda tuturor piedicilor care ne apar în cale.
 7. Ştiinţa este darul care ne conduce să cunoaştem voinţa lui Dumnezeu.
 8. Pietatea este darul care ne ajută să ne îndeplinim toate datoriile religioase şi să-L iubim pe Dumnezeu cu iubire filială.
 9. Frica de Dumnezeu este darul care ne inspiră faţă de Dumnezeu un respect plin de iubire; iubind pe Dumnezeu, ţi-e frică să nu-L superi. "Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu. "
 10. Miniştrii care acordă Sfântul Mir sunt Episcopii, în ritul apusean, iar în ritul oriental – Episcopii şi preoţii; în ritul nostru se dă Sfântul Mir o dată cu Botezul.
 11. În ritul latin, dau Sfântul Mir numai Episcopii, când cei ce trebuie miruiţi ajung la vârsta priceperii. Şi procedează astfel: Ung cu Sfântul Mir pe cei ce se miruiesc şi roagă pe Spiritul Sfânt să se coboare în sufletele lor cu toate Darurile Sale.
 12. Mirul este un amestec de ulei de măslin şi mirodenii pe care episcopii îl consacră în Joia Mare.
 13. Se foloseşte ulei în miruire pentru a marca abundenţa şi forţa harului pe care Spiritul Sfânt o răspândeşte în cel miruit.
 14. În Mir se amestecă şi mirodenii (cel miruit trebuie să amintească de buna mireasmă a lui Isus şi să fie exemplu plăcut pentru ceilalţi creştini).
 15. Mirodeniile din Sfântul Mir sunt culese din anumiţi arbori şi răspândesc un miros plăcut.
 16. Cu ocazia Miruirii – se unge copilul în formă de cruce pe frunte, pe ochi, pe urechi, pe burtă, pe piept, pe spate, pe mâini şi pe picioare, în semn că nu se va ruşina niciodată de Crucea Mântuitoare şi va fi dispus să sufere pentru Isus Hristos.
 17. Dacă Mirul se acordă la vârsta priceperii – trebuie să li se facă o pregătire celor ce se prezintă la primirea Sfintei Taine şi aceştia trebuie să fie în starea harului sfinţitor; Nu se cere ajun.
 18. Taina Sfântului Mir nu este absolut necesară pentru mântuire; dar este vinovat cel ce neglijează să o primească, căci se lipseşte de o mulţime de daruri de mare importanţă pentru viaţa creştină.

Explicaţia Tabloului

 1. Sus, în stânga, vedem un soldat care se luptă cu un balaur cu şapte capete; aceasta ne arată că, prin taina Sfântului Mir, noi dobândim forţa necesară de a ne lupta contra celor şapte păcate capitale.
 2. Sus, în dreapta, un copil ascultător la îndemnurile mamei sale, se declară creştin în faţa unui judecător păgân care îl îndeamnă să se lepede de religia creştină. Aceasta vrea să ne arate că Sfântul Mir ne dă forţa de a rămâne fideli lui Isus Hristos în mijlocul persecuţiilor.
 3. În centrul tabloului, Sf. Petru şi Sf. Ioan acordă Sf. Mir creştinilor din Samaria; în spatele Sf. Petru se vede Simon Magul, cu o pungă de bani, vrând să cumpere puterea de a vinde Darurile Spiritului Sfânt. Această încercare e respinsă de Sf. Petru.
 4. Sus, vedem pe Spiritul Sfânt în chip de porumbel, răspândind Darurile Sale asupra celor ce primesc Taina Sfântului Mir.
 5. Jos, vedem un Episcop care acordă Sfântul Mir copiilor pregătiţi pentru aceasta de preoţii care ajută la săvârşirea acestui Sacrament.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *