Meniu

Porunca a III-a

Adu-ţi aminte să sfinţeşti ziua Domnului.

 1. A treia poruncă a lui Dumnezeu ne cere să respectăm (sfinţim) duminica.
 2. Duminica este ziua Domnului, adică ziua consacrată servirii lui Dumnezeu în Legea Nouă.
 3. Înainte de venirea lui Isus Hristos, ziua consacrată lui Dumnezeu era sâmbăta, numită sabat sau zi de repaus; fusese aleasă pentru a cinsti odihna lui Dumnezeu după cele şase zile ale Creaţiei.
 4. Respectarea sâmbetei a fost transferată duminica de către Biserică pentru a onora două mari mistere care s-au înfăptuit duminica: Învierea lui Isus Hristos şi Pogorârea Spiritului Sfânt asupra Apostolilor.
 5. Pentru a respecta duminica trebuie să ne abţinem de la muncile fizice şi să asistăm la Sfânta Jertfă a Liturghiei.
 6. Prin munci fizice se înţeleg activităţile manuale şi în general actele în care fizicul are o pondere mai mare decât spiritul, precum a construi, a ara, a spăla sau a călca rufe, a coase, a ţese, a repara diverse obiecte, a face curăţenie în casă sau în curte etc.
 7. Dumnezeu interzice activităţile care presupun efort fizic: 1) pentru a-l obliga pe om să recunoască autoritatea Sa Atotputernică; 2) pentru că munca fizică ne sustrage de la activităţile religioase la care trebuie să ne dedicăm în această sfântă zi.
 8. Această interdicţie este utilă corpului nostru la fel de mult ca şi sufletului, căci, obligându-ne la o odihnă regulată, ea duce la refacerea forţelor noastre, la conservarea şi prelungirea vieţii noastre.
 9. Trebuie să numim, printre muncile fizice, şi pe cele care nu necesită o muncă mai puţin obositoare, de exemplu: a face icoane, metaniere; nu gradul de oboseală schimbă natura unei munci; iar o lucrare nu-şi schimbă natura, fie că o facem gratuit sau nu.
 10. Lucrările tribunalelor, cu tot aparatul judiciar, ca de exemplu ascultarea avocaţilor şi a martorilor, darea de sentinţe sunt interzise duminica, cu excepţia unei cauze criminale, deja începute, care nu poate fi întreruptă fără un inconvenient major.
 11. Târgurile de asemenea sunt interzise, în afară de cazul în care cad într-o zi fixă.
 12. Activităţile intelectuale sunt permise duminica; la fel este şi pentru cele comune, care se situează între muncile fizice şi activităţile intelectuale, ca de exemplu: a vâna, a pescui, a călători sunt permise duminica.
 13. Nu este interzis a studia, a preda, a face muzică – chiar fiind plătit; a desena şi nici a picta, cu condiţia să nu fie o muncă mare de făcut pentru pregătirea culorilor. La fel este şi cu fotografiatul etc.
 14. Totuşi nu este permis a sculpta, decât dacă se fac ultimele retuşuri la o operă de artă.
 15. Motivele care permit executarea lucrărilor interzise duminica sunt: 1) dispensa episcopului sau a preotului; 2) tradiţia; 3) pietatea permite să se împodobească, să se măture bisericile.
 16. Cei care pun pe cineva să lucreze duminica sunt la fel de vinovaţi ca şi cum ar lucra ei înşişi.
 17. Părinţii şi superiorii care îi împiedică pe copii sau pe angajaţi să sfinţească duminica Îl jignesc pe Dumnezeu de moarte şi atrag blestemul lui Dumnezeu asupra lor şi asupra familiilor lor.
 18. Nu este permis niciodată să păcătuim, dar o greşeală care e comisă duminica nu are, din această cauză, o pedeapsă specială.

Explicaţia Tabloului

 1. Vedem în acest tablou un contrast frapant între cei care sfinţesc duminica şi cei care o profanează. Sus, vedem biserica, casa parohială, cimitirul, câteva ferme şi un castel vechi. Atelierele, magazinele sunt închise, maşinile, instrumentele agricole abandonate pe lângă case şi pe câmpuri. Copiii din şcoli, conduşi de învăţători şi învăţătoare, credincioşii de toate condiţiile se îndreaptă către Casa Domnului pentru a asculta Sfânta Liturghie, evitând barurile, unde sunt aşezaţi la mese necredincioşii libertini, şi salutând cu pietate crucea pe lângă care trec.
  În partea de jos a tabloului vedem o uzină unde se profanează duminica prin munca interzisă.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *