Meniu

Poruncile Bisericii

A patra poruncă: Să-ţi mărturiseşti păcatele la preotul rânduit şi să te cumineci cel puţin o dată pe an, la Paşti.
A cincea poruncă: Să nu faci nuntă în zilele oprite ale anului.

 1. A patra poruncă a Bisericii ne cere să ne spovedim cel puţin o dată pe an cu dispoziţiile necesare.

Expunerea Doctrinei

 1. Este păcat de moarte să laşi un an întreg fără să te mărturiseşti, pentru că aceasta înseamnă a nu asculta de Biserică în materie gravă.
 2. Cel care nu se spovedeşte bine nu respectă învăţătura Mărturisirii anuale, pentru că Isus Hristos şi Biserica nu cer numai să te spovedeşti, ci să te spovedeşti bine.
 3. Este bine să faci Spovada în Postul Paştelui, pentru ca ea să servească de pregătire pentru Împărtăşania Pascală.
 4. Trebuie să începi să te spovedeşti atunci când e posibil să-L superi pe Dumnezeu de moarte, adică pe la vârsta de şapte ani.
 5. Prin a patra poruncă, Biserica cere tuturor credincioşilor care au atins vârsta priceperii să se spovedească cel puţin o dată pe an, la Paşti.
 6. Trebuie să faci Împărtăşirea Pascală în parohia ta, dacă nu ai permisiunea să o faci altundeva.
 7. Este un păcat de moarte să nu te împărtăşeşti la Paşti, căci aceasta înseamnă a nu-L asculta pe Dumnezeu în materie gravă, a dispreţui cea mai mare binefacere a lui Dumnezeu şi a-l scandaliza pe aproapele tău.
 8. Când Biserica ne cere să ne spovedim cel puţin o dată pe an şi să ne împărtăşim cel puţin la Paşti, ea ne lasă să înţelegem că doreşte ca toţi credincioşii să se împărtăşească mai mult decât o dată pe an.
 9. Biserica doreşte acest lucru, pentru că este dificil să trăieşti creştineşte, dacă nu te spovedeşti şi nu te împărtăşeşti decât o dată pe an. Ea sfătuieşte pe toţi credincioşii, să se împărtăşească chiar în fiecare zi.

Explicaţia Tabloului

 1. În partea de sus a tabloului, în dreapta, vedem deschizându-se o serie de sărbători recomandate de Biserică creştinilor, pentru a fi sfinţite prin primirea Sacramentelor Pocăinţei şi al Euharistiei. Aceste sărbători sunt: Rusaliile, Sfânta Treime, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Sfintei Fecioare Maria, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, Comemorarea credincioşilor morţi, Crăciunul, Boboteaza şi Prezentarea la Templu.
 2. În stânga, vedem Poarta Postului Paştelui pe care Biserica o deschide bunilor creştini pentru a-i pregăti, prin rugăciune şi penitenţă, pentru Spovedania şi Împărtăşania Pascală. Nu toţi creştinii răspund apelului Bisericii: un mare număr dintre ei preferă plăcerile lumeşti în locul împlinirii îndatoririlor religioase.
 3. În centrul tabloului, vedem un bal unde se duc cei care pun distracţiile lumeşti înaintea grijii pentru mântuirea lor.
 4. Deasupra porţii, se găseşte un confesional unde credincioşii se spovedesc, primesc iertarea păcatelor, redobândesc pacea sufletului şi prietenia lui Dumnezeu. Din înaltul Crucii, care se ridică deasupra confesionalului, Isus Hristos le dă harul dobândit pin sângele şi moartea Sa. În dreapta confesionalului, vedem credincioşii care îşi îndeplinesc îndatorirea Împărtăşaniei Pascale şi care primesc, cu Sfânta Euharistie, garanţia vieţii veşnice. Ei se îndreaptă, după ce s-au împărtăşit, către Isus care se înalţă la cer, ca pentru a intra în posesia fericirii pe care El a promis-o spunând:"Cel care mănâncă din Trupul Meu şi bea din Sângele Meu are viaţă veşnică. "
 5. Vedem, în partea de jos a tabloului, în colţul din dreapta, israeliţii reuniţi în jurul mesei pentru a mânca mielul pascal. Deasupra lor, un înger înarmat cu o sabie strălucitoare se avântă pentru a ucide pe primii născuţi ai egiptenilor. La fel cum israeliţii, însemnând uşile lor cu sângele mielului pascal şi hrănindu-se cu carnea sa, au fost cruţaţi de îngerul exterminator, tot aşa şi creştinii, care, prin Sacramentul Pocăinţei, îşi purifică sufletele în sângele lui Isus Hristos şi care, în Euharistie, se hrănesc cu Trupul Său, evită moartea veşnică în iad.
 6. Mărturisirile s-au făcut întotdeauna în Biserică, chiar în timpul Apostolilor. În colţul din stânga, vedem nişte creştini venind pe rând să se spovedească Sfântului Pavel: aceasta s-a întâmplat la Efes, când mai mulţi dintre cei care au crezut predica Sfântului Pavel au veni să se mărturisească.
 7. A cincea poruncă ne interzice să facem nuntă în zilele oprite de Biserică, şi anume:
  – în posturile şi ajunurile de peste an;
  – în perioada de la Crăciun la Bobotează.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *