Meniu

Porunca a IV-a (continuare)

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să trăieşti mult şi bine pe pământ.

 1. În afară de tatăl şi mama noastră, a patra poruncă ne cere să le cinstim şi pe celelalte rude ale noastre şi pe toţi superiorii noştri spirituali şi temporari.
 2. Superiorii noştri spirituali sunt: Tatăl Nostru Sfânt, Papa, episcopul şi parohul nostru.
 3. Superiorii noştri temporari sunt: conducătorii ţărilor, magistraţii, profesorii şi învăţătorii.
 4. Trebuie: 1) să-i respectăm pe superiorii noştri spirituali; 2) să-i ascultăm în lucrurile în care ei au dreptul să ne comande; 3) să ne rugăm pentru ei.
 5. Iată ce este scris despre episcopi şi preoţi:"Fie ca preoţii care guvernează bine să fie de două ori cinstiţi, mai ales cei care lucrează pentru a propovădui şi a instrui. " Şi ce semne de afecţiune profundă trebuie că au arătat galatenii Sfântului Apostol Pavel, pentru ca el să poată înapoia bunăvoinţei lor această mărturisire incredibilă: "Da, eu mărturisesc acest lucru, voi eraţi pregătiţi atunci, dacă ar fi fost necesar, să vă scoateţi ochii pentru a mi da. "
 6. Trebuie de asemenea să oferim preoţilor lucrurile care le sunt necesare pentru a trăi:"Care este soldatul, întreabă Apostolul, care duce războiul pe cheltuiala lui?" Şi este scris în Ecleziast: Cinstiţi-i pe preoţi, purificaţi-vă prin ofrandele oferite de mâinile lor, daţi-le partea de roade şi de jertfă de ispăşire, cum a fost scris. "
 7. Trebuie de asemenea să ne îngrijim de nevoile Suveranului Pontif, care poartă sarcina administraţiei centrale a Bisericii şi a multiplelor lucrări care depind de aceasta.
 8. Apostolul ne învaţă că trebuie să-i ascultăm: "Ascultaţi, spune el, de conducătorii voştri, fiţi supuşi lor, căci ei veghează asupra sufletelor voastre, trebuind să dea seama de aceasta. "
 9. Trebuie de asemenea să-i ajutăm cu sprijinul rugăciunilor noastre pe cei care îşi sacrifică timpul, sănătatea şi viaţa pentru binele sufletelor şi care deseori sunt recompensaţi cu ingratitudine.
 10. Mai mult, Domnul Nostru Isus Hristos ne cere să ascultăm chiar de preoţii slabi, dacă ceea ce ne sfătuiesc este bine:"Ei s-au aşezat pe scaunul lui Moise, spune el despre cărturari şi farisei, în consecinţă faceţi tot ce vă ordonă ei, dar nu faceţi ce fac ei, căci ei spun ce trebuie făcut, dar nu fac. "
 11. La fel trebuie spus despre conducătorii ţării şi despre toţi cei cărora trebuie să le fim supuşi.
 12. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola sa către Romani vorbeşte mult despre onoarea, consideraţia şi respectul care le sunt datorate. În alt loc, el ne avertizează că trebuie să ne rugăm pentru ei.
 13. Sfântul Petru ne spune:"Fiţi supuşi, pentru dragostea lui Dumnezeu, oricărei făpturi învestite cu putere, fie regelui, ca şi suveran, fie guvernatorului, ca fiind trimis de el. " Căci onoarea pe care noi le-o oferim, lui Dumnezeu i se adresează.
 14. Nu este niciodată permis să te revolţi fără motiv contra autorităţii pentru că: 1) Dumnezeu o interzice; 2) revolta fără o bază reală este sursa celor mai mari nenorociri în societate.
 15. Dacă suntem chemaţi să alegem un reprezentant al autorităţii, fie şi numai pentru a-i da votul nostru, datorăm patriei noastre, precum şi conştiinţei noastre, să nu-l alegem sau să nu-l votăm decât pe cel care respectă pe Dumnezeu, religia, dreptatea şi toate libertăţile înţelepte şi creştine.
 16. Cu toate acestea, dacă părinţii sau superiorii noştri ne-ar cere ceea ce este contrar legii lui Dumnezeu, ar trebui, păstrând respectul care li se cuvine, să le spunem că nu ne permite conştiinţa noastră acest lucru, pentru că trebuie mai întâi să ascultăm de Dumnezeu, şi apoi de oameni.

Explicaţia Tabloului

 1. În partea de sus, în stânga, îl vedem pe Papa, înconjurat de cardinali, episcopi şi preoţi, şi primind omagiile regilor, ale magistraţilor, soldaţilor şi ale oamenilor din popor.
 2. În dreapta, un suveran primeşte omagiile supuşilor săi.
 3. În mijlocul acestui tablou, o vedem pe Ruth şi pe soacra sa, Noemi, pe care a însoţit-o de pe pământul lui Moab până la Betleem. Ruth ne oferă un exemplu emoţionant de pietate fidelă, aducându-i soacrei sale spicele de grâu pe care le-a strâns ca hrănă.
 4. Partea de jos a tabloului reprezintă, în stânga, elevi cuminţi şi studioşi, ascultând cu atenţie şi cu respect lecţiile învăţătorilor şi învăţătoarelor lor; în dreapta se vede teribila pedeapsă aplicată celor patruzeci şi doi de copii care l-au insultat pe profetul Eliseu, numindu-l cap golaş, şi care au fost devoraţi de doi urşi.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *