Meniu

Porunca a V-a

Să nu ucizi.

Ce interzice ea: omuciderea

 1. A cincea poruncă interzice: 1) să ucizi pe cineva din propria ta voinţă; 2) să te sinucizi, să te loveşti şi să te automutilezi; 2) să-l loveşti pe aproapele tău, să-l înjuri şi să-l urăşti.
 2. Crima celor care-l omoară pe aproapele lor se numeşte omucidere şi crima celor care se omoară se numeşte sinucidere.
 3. Te faci vinovat de omucidere când omori voit şi pe nedrept pe aproapele tău.
 4. Sunt trei situaţii în care poţi, fără păcat, să-l ucizi pe aproapele tău: 1) într-un război drept; 2) în caz de legitimă apărare; 3) pentru a executa sentinţele justiţiei.
 5. Este un păcat să doreşti moartea aproapelui şi să te bucuri de aceasta, când o faci din ură sau din interes.
 6. Nu este îngăduit să grăbeşti moartea cuiva cu scopul de a-i curma durerile.
 7. Nu este îngăduit să te omori, oricât de nefericit ai fi, pentru că viaţa noastră aparţine lui Dumnezeu şi numai El are dreptul să dispună de ea.
 8. Cel care se omoară se expune la osândă veşnică, de vreme ce, în mod obişnuit, el nu are timpul să se căiască.
 9. Sinuciderea este o crimă atât de mare, încât Biserica refuză sinucigaşului o înmormântare creştină, atunci când se ştie sigur că acesta era în deplinătatea facultăţilor mentale, omorându-se.
 10. Nu este permis niciodată, nici chiar autorităţilor publice, să ucidă un nevinovat, chiar şi atunci când binele public ar cere acest lucru şi nevinovatul ar consimţi la aceasta, căci el nu este stăpânul vieţii sale şi este un lucru cu totul condamnabil să-l ucizi.
 11. Nu este permis să-ţi doreşti moartea, în afară de cazul când aceasta este din dorinţa de a-L vedea pe Dumnezeu în Cer sau pentru a nu-L mai supăra aici pe pământ.
 12. Să nutreşti ură împotriva aproapelui tău înseamnă să nu mai fii discipolul lui Isus Hristos.
  Într-adevăr, Domnul nostru a declarat în Evanghelie că ucenicii Săi vor fi recunoscuţi după dragostea pe care o au unii pentru alţii.
  Aţi auzit că s-a spus: Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte! Eu însă vă spun să nu ţineţi piept celui rău. Dimpotrivă, dacă te pălmuieşte peste obrazul drept, întinde-i şi pe celălalt. Cui vrea să te dea în judecată ca să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. Te sileşte cineva la un drum de o milă, fă cu el două. Cui îţi cere, dă-i, iar celui care vrea să-i dai cu împrumut nu-i întoarce spatele.
  Aţi auzit că s-a spus: Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe duşmanul tău. Eu însă vă spun: iubiţi pe duşmanii voştri şi vă rugaţi pentru cei ce vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru din ceruri, căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni, iar ploaia o dă peste drepţi şi nedrepţi. Căci, dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce merit aveţi? Oare nu şi vameşii o fac? Iar dacă veţi saluta doar pe fraţii voştri, ce mare lucru faceţi? Oare nu şi păgânii o fac? Voi aşadar să fiţi desăvârşiţi precum desăvârşit este Tatăl vostru ceresc. (Mt 5, 38-48)
 13. Nu este permis să ne răzbunăm pe cei care ne-au supărat, pentru că Dumnezeu singur are dreptul de a-i pedepsi pe cei care ne fac rău şi El şi-a rezervat puterea de a ne răzbuna pe cei care ne-au supărat.

Explicaţia Tabloului

 1. Partea de sus a acestui tablou îl reprezintă pe Cain, care tocmai l-a ucis pe fratele său, Abel. În momentul în care încerca să fugă, Dumnezeu îi reproşează crima sa, îl blestemă şi îl alungă din faţa Sa.
 2. Îl vedem în partea de jos a tabloului, în dreapta, pe Achitofel, spânzurându-se în casa sa după ce-l împinsese pe Absalom să uzurpe tronul lui David, tatăl său.
 3. Partea de jos a tabloului, în stânga, reprezintă doi indivizi care se bat în duel. Un creştin pios, aşezându-se între ei îi calmează cu o mână şi cu cealaltă le arată crucea din înaltul căreia Isus Hristos îi vede şi condamnă comportarea lor.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *