Meniu

Rugăciunea

Despre rugăciune în general

 1. Rugăciunea este o înălţare a sufletului nostru către Dumnezeu, pentru a-I aduce omagii şi a-I cere binecuvântarea.
 2. Principalele îndatoriri pe care le avem faţă de Dumnezeu în rugăciune sunt: adoraţia, preamărirea, iubirea şi actele de mulţumire.
 3. Suntem obligaţi să ne rugăm: 1) pentru că Dumnezeu ne-a cerut-o întotdeauna; 2) pentru că Isus Hristos în Evanghelie ne-a învăţat să ne rugăm prin cuvintele şi exemplele Sale; 3) pentru că avem tot timpul nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
 4. Sunt două feluri de rugăciune: rugăciunea orală şi rugăciunea mentală.
 5. Rugăciunea orală este cea care se face folosind cuvinte.
 6. Rugăciunea mentală, care este numită meditaţie, este cea care se face doar în gând, fără a folosi cuvinte.
 7. Meditaţia este unul dintre exerciţiile cele mai folositoare vieţii creştine: îndemnându-ne să reflectăm asupra adevărurilor de credinţă, ea ne face să le gustăm mai mult şi ne face mai râvnici în îndeplinirea tuturor îndatoririlor noastre.
 8. Trebuie să te rogi pentru tine însuţi, pentru părinţii tăi, pentru superiorii tăi, pentru toţi oamenii şi chiar pentru duşmanii tăi.
 9. Trebuie de asemenea să ne rugăm pentru sufletele din Purgator, pentru ca ele să fie eliberate de pedepsele lor şi primite să se bucure de fericirea cerească.
 10. Când rugăciunile noastre sunt bine făcute, Dumnezeu le împlineşte întotdeauna, dar la vremea cuvenită şi în felul în care El crede de cuviinţă.
 11. Însuşi Isus Hristos ne-a dat această asigurare spunând: "Tot ce veţi cere Tatălui Meu, în numele Meu, El vă va da."
 12. Trebuie să cerem în rugăciunile noastre ceea ce contribuie la gloria lui Dumnezeu, la mântuirea noastră şi a aproapelui nostru.
 13. Putem cere bunuri trecătoare, cum sunt sănătatea, succesul în ceea ce întreprindem etc., cu condiţia să le cerem pentru un scop bun şi cu supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu.
 14. Trebuie să te rogi des mai ales dimineaţa şi seara, înainte şi după mese, înainte de lucru, când eşti în primejdie sau expus tentaţiilor.
 15. Însuşi Isus Hristos ne-a recomandat să ne rugăm des când a spus:"Trebuie să te rogi mereu şi să nu oboseşti niciodată". Ne rugăm mereu: 1) înălţându-ne adeseori spiritul şi inima către Dumnezeu; 2) făcând toate acţiunile noastre astfel încât să-I fie plăcute lui Dumnezeu.
 16. Este bine să spui rugăciunile în comun, în familie, pentru că este cel mai bun mod de a-L onora pe Dumnezeu, de a atrage binecuvântările Sale asupra familiilor şi de a creşte creştineşte copiii. Isus Hristos a spus că dacă două sau trei persoane se adună în numele Său pentru a se ruga, El va fi în mijlocul lor.
 17. Trebuie să te rogi cu atenţie, cu umilinţă, cu încredere şi cu perseverenţă.
 18. A te ruga cu atenţie înseamnă a te ruga gândindu-te cui îi vorbeşti şi ce îi spui.
 19. A te ruga cu umilinţă înseamnă a recunoaşte nimicnicia noastră în faţa lui Dumnezeu şi faptul că nu putem face nimic fără ajutorul Său.
 20. A te ruga cu încredere înseamnă a avea deplina convingere că Dumnezeu îţi va împlini dorinţa, după cuvântul Său.
 21. A te ruga cu perseverenţă înseamnă a nu obosi să te rogi până nu ai atins scopul cererii tale.
 22. Trebuie să ne rugăm în numele lui Isus Hristos, pentru că rugăciunile noastre nu sunt împlinite decât datorită meritelor lui Isus Hristos.

Explicaţia Tabloului

 1. Acest tablou reprezintă, în mijloc, pe Moise rugându-se pe un deal în timp ce, pe câmpie, israeliţii luptă împotriva amaleciţilor. Când Moise ţinea mâinile ridicate, Israelul era victorios, dar când le lăsa puţin jos, amaleciţii ieşeau în avantaj.
 2. Acest tablou ne oferă mai multe exemple de rugăciune făcută în comun, în familii. Sus, în stânga, o familie creştină spune în comun, în faţa unui crucifix şi a unei icoane a Preasfintei Fecioare, rugăciunea de dimineaţă şi de seară. În dreapta, toţi membrii unei familii spun în comun rugăciunea înainte de masă; jos, în stânga, toţi membrii unei familii se roagă în comun, înainte de a lucra.
 3. Acest tablou ne înfăţişează, jos, în dreapta, modelul unei rugăciuni atente în persoana Sfântului Anton. Cu ochii fixaţi pe crucifix, el se roagă cu ardoare în timp ce demonii caută să-l distrugă şi să-l împingă la rău prin toate mijloacele.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *