Meniu

Ce este Euharistia

Aşa cum ştim, la cuvintele pronunţate de Isus la ultima cină, pâinea pe care o avea în mână a devenit trupul său şi vinul care era în potir a devenit sângele său.

În acest fel, Isus a închis "vechea alianţă" pe care poporul evreu o stabilise cu Dumnezeu, sacrificând victimele în deşertul din Sinai şi apoi în Ierusalim, şi a deschis "noua şi veşnica alianţă" a întregii omeniri cu Dumnezeu, jertfindu-se pe sine ca victimă perfectă.

Euharistia este, în realitate:

  1. Sacrificiul lui Isus pe cruce, în care şi-a vărsat, până la ultima picătură, sângele, pentru mântuirea noastră. El a spus: "Acesta este sângele meu vărsat pentru voi…"
  2. Prezenţa reală a lui Isus cu omenitatea şi dumnezeirea sa. El a spus: "Acesta este trupul meu…"
  3. Sacramentul lui Isus în care creştinii se hrănesc cu el pentru a trăi pe deplin viaţa sa divină. El a spus: "Luaţi şi mâncaţi…"
  4. În sfârşit, Euharistia este şi izvorul preoţiei ministeriale a lui Isus, care va perpetua până la sfârşitul lumii sacrificiul său (în sfânta Liturghie), prezenţa sa (în sfântul tabernacol) şi sacramentul său (în sfânta Împărtăşanie). El le-a spus apostolilor săi: "Faceţi aceasta în amintirea mea".

Ce este Euharistia?

Euharistia este sacramentul care, sub semnele pâinii şi ale vinului, reprezintă sacrificiul lui Isus de pe cruce; conţine în mod real trupul, sângele, sufletul şi dumnezeirea sa: şi este hrană divină pentru sufletele noastre.

Euharistia este însuşi sacrificiul lui Isus pe cruce, pe care el l-a prezentat la ultima cină şi care se reînnoieşte zi de zi în sfânta Liturghie prin acţiunea preotului.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *