Meniu

Ce este sfânta Liturghie

Mă vei întreba: Ce este SFÂNTA LITURGHIE pe care astăzi o celebrăm în bisericile noastre? Îţi răspund: Liturghia este repetarea cinei pascale a lui Isus; de aceea, este reînnoirea sacrificiului crucii. Ea este, deci, unicul sacrificiu al noii şi veşniciei alianţe dintre Dumnezeu şi omenire.

Momentul cel mai solemn al sfintei Liturghii este acela al "prefacerii", atunci când preotul pronunţă cuvintele lui Isus asupra pâinii şi asupra vinului, pentru că, în acel moment, Isus, răstignit şi înviat, este prezent pe altar.

Sfânta Liturghie este celebrată de Biserică prin acţiunea preoţilor, din ascultare faţă de porunca lui Isus care a spus: "Faceţi aceasta în amintirea mea".

Dar la sfânta Liturghie, fiecare dintre noi este chemat să-şi ofere viaţa şi sacrificiile sale împreună cu acelea ale lui Isus. În acest fel, şi noi colaborăm cu Isus la mântuirea lumii. De aceea, fiecare creştin trebuie să participe la sfânta Liturghie, nu numai la fiecare sărbătoare, ci cât mai des posibil.

Ce este sfânta Liturghie?

Sfânta Liturghie este unicul sacrificiu al noii alianţe, adică însuşi sacrificiul crucii, făcut prezent sub semnele sacramentale. În el, împreună cu Cristos, şi Biserica se oferă şi este oferită.

Când devin pâinea şi vinul trupul şi sângele lui Isus?

Pâinea şi vinul devin trupul şi sângele lui Isus la sfânta Liturghie, în momentul prefacerii.

Suntem obligaţi să participăm la sfânta Liturghie?

Suntem obligaţi să participăm la sfânta Liturghie duminica şi în celelalte sărbători de poruncă; este necesar, însă, să o facem cât mai des, fiind cel mai mare act de evlavie, plăcut lui Dumnezeu în cel mai înalt grad şi meritoriu pentru noi.

Sfânta Liturghie este reînnoirea sacrificiului lui Isus pe cruce, făcută de preot cu participarea tuturor credincioşilor Bisericii.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *