Meniu

Porumbel, foc, apă, nor…

Catehismul Bisericii Catolice explică foarte frumos, de la numerele 694 la 701, diferite simboluri folosite pentru Duhul Sfânt: apa, ungerea, focul, norul şi lumina, pecetea, mâna, degetul, porumbelul… Cel mai cunoscut şi răspândit este fără îndoială porumbelul.

La sfârşitul potopului (al cărui simbolism se referă la Botez), porumbelul lăsat să zboare de către Noe se întoarce cu o ramură fragedă de măslin în cioc, semn că pământul poate fi locuit din nou. Când Cristos iese din apa botezului, Duhul Sfânt, sub chipul unui porumbel, se coboară peste El şi rămâne acolo. Duhul se coboară şi se odihneşte în inima purificată a celor botezaţi. În unele biserici, sfânta Rezervă euharistică se păstrează într-un receptacol de metal în formă de porumbel (columbarium) atârnat deasupra altarului. Simbolul porumbelului pentru a-l sugera pe Duhul Sfânt este tradiţional în iconografia creştină.

Citiţi mai multe despre simbolurile Duhului Sfânt în „Catehismul Bisericii Catolice”.

Deschideţi materialul recomandatImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *