Meniu

Porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele

Folosiţi-vă cunoştinţele şi dovediţi-vă intuiţia

Imag. I.8. Maica Tereza şi prinţesa Daiana: împreună două destine mult diferite

"Nu de mult – povesteşte fericita Maica Tereza de Calcutta, care a luat premiul Nobel pentru pace, – un oficial al guvernului indian mi-a zis: «Voi faceţi o lucrare socială optimă, aceeaşi pe care o facem şi noi. Însă noi o facem pentru ceva. Voi o faceţi pentru cineva». El a înţeles sensul activităţii noastre. I-am răspuns: «Aveţi dreptate. Pentru a ne face munca, pentru a-i sluji pe cei mai săraci dintre săraci, pentru a îngriji leproşi, pentru a fi lângă cei muribunzi, trebuie să fim pline de iubirea lui Dumnezeu»".

Cunoşti şi alte aspecte din viaţa Maicii Tereza? Relatează-le şi celorlalţi. Pot faptele de iubire ale unei persoane să- l reveleze pe Dumnezeu? Oare de ce este necesară o unitate de nedespărţit între iubirea persoane caritabile, dar totuşi faţă de Dumnezeu şi iubirea faţă de aproapele?

1. Iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele

Conform învăţăturii creştine iubirea faţă de Dumnezeu este explicată astfel: a-l iubi pe Dumnezeu mai presus de toate înseamnă a-l preţui astfel încât să fim gata a pierde orice decât să-l supărăm.

Tot conform învăţăturii creştine a iubi pe aproapele înseamnă a-i face celuilalt ceea ce dorim să ne facă nouă alţii.

2. Biblia prezintă iubirea

Sfânta Scriptură în repetate rânduri spune pe scurt că toată Legea este cuprinsă în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

Isus dând prioritate iubirii dă o regulă considerată regula de aur; faceţi altora ceea ce vreţi ca ei să vă facă vouă.

Imag. I.9. Isus spală picioarele ucenicilor. "Dar Domnul este credincios. El vă va întări şi vă va apăra de Cel Rău" (2Tes 3,3)

Sfântul Paul în Imnul iubirii scrie: "Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se mândreşte. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ţine cont de răul primit.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură" (1Cor 13,4-8).

În concluzie, egoismul aduce tristeţea, pe când iubirea, chiar dacă este plină de greutăţi, aduce bucurii.

A iubi ca Isus înseamnă a iubi pe oameni până la sacrificiul de sine. Iubiţi-vă cum eu v-am iubit! (In 15,12) Aceasta este porunca nouă a lui Isus. Aşa cum el şi-a dat viaţa pentru noi, concluzionează apostolul Ioan, şi noi trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţii noştri (cf. 1In 3 ,16). Nu este iubire mai mare decât aceea de a-ţi da viaţa pentru cei pe care îi iubeşti (cf. In 15,13).

3. Cum punem în practică iubirea

Sunt mai multe moduri de exprimare a iubirii faţă de aproapele: respect, stimă, înţelegere, sfat etc. Proiectul vieţii propus de Isus este în contrast cu înclinaţiile spre egoism, prezente în noi. Arătaţi această opoziţie.

Vrei ca alţii…? Începe tu!

Vrei ca alţii să-ţi facă bine?
   Începe tu să le faci lor bine.
Vrei ca alţii să fie generoşi cu tine?
   Începe tu să fii generos cu ei.
Vrei ca alţii să fie sinceri cu tine?
   Începe tu să fii sincer cu ei.
Vrei ca alţii să te ierte?
   Începe tu să-i ierţi.
Vrei ca alţii să te ajute?
   Începe tu să-i ajuţi.
Vrei ca alţii să-ţi împrumute lucruri?
   Începe tu să le împrumuţi.

Aplicaţi noile cunoştinţe

1. Legea lui Isus este legea iubirii. Explică această afirmaţie!

2. Ai fost vreodată în situaţia de a renunţa la un obiect în favoarea unui prieten? Cum ai gândit când ai luat hotărârea?

3. Crezi că ai putea să renunţi la ceva important în favoarea unui duşman?

4. Ce părere ai despre sacrificiul pr. Maximilian Kolbe, care şi-a dat viaţa în locul unui condamnat la moarte prin înfometare.

5. Cum explici decizia pr. Maximilian?Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *