Meniu

A doua etapă: lupta împotriva păcatelor veniale

Păcatele veniale: mici, dar periculoase lipsuri de iubire

Când vei ajunge să trăieşti fără să mai faci păcate de moarte (ferice de tine dacă nu ai făcut niciodată!), iubirea faţă de Dumnezeu te va face să eviţi şi micile ofense aduse lui, adică păcatele veniale (în latină "venia" înseamnă "iertare"), mai uşor de iertat de către Dumnezeu.

Păcatele veniale sunt şi ele o nesupunere faţă de poruncile lui Dumnezeu, dar în lucruri mai uşoare, ca o mică minciună, un mic furt, o ceartă, un cuvânt mai puţin respectuos sau neglijarea rugăciunilor.

Ele nu te fac să pierzi harul sfinţitor, adică viaţa divină, dar fac sufletul tău mai puţin frumos şi mai puţin plăcut lui Dumnezeu, aşa cum poţi vedea simbolizat în acest desen care reprezintă, în stânga, un suflet în păcat de moarte (lipsit de viaţa divină şi îngrozitor de pătat) şi, în dreapta, un suflet cu păcate veniale (are viaţa divină, dar şi mici pete care-i displac lui Dumnezeu).

În afară de aceasta, trebuie să ştii că – chiar dacă este adevărat că "o mie de păcate veniale nu fac cât un păcat de moarte" – păcatele veniale, dacă nu sunt combătute, încet-încet, sting în tine iubirea lui Dumnezeu, cu pericolul grav de a te face să cazi din nou în păcatul de moarte.

De fapt, calea poruncilor este un drum în urcare, pe care cine nu urcă alunecă în jos: sau luptăm cu hotărâre şi împotriva păcatelor veniale, sau, mai de vreme sau mai târziu, vom fi din nou victime ale păcatului de moarte!

Tactica luptei

Mă vei întreba: de unde trebuie să încep pentru a învinge păcatele mele veniale?

Îţi răspund: în timp ce păcatele de moarte sting în tine viaţa di vină şi, deci, trebuie combătute în bloc şi fără excepţie, păcatele veniale ţi-o slăbesc numai. Împotriva lor vei putea să foloseşti un fel de tactică ce va face victoria mai uşoară.

Şi aceasta este: a individualiza păcatul venial care cauzează cea mai mare pagubă sufletului tău (aşa-zisul "defect dominant") şi a concentra împotriva lui toate eforturile, nepreocupându-te cine ştie ce, pentru moment, de celelalte defecte ale tale.

Iată un exemplu: de la un timp, un tânăr nu mai cade în păcate de moarte, dar spune încă minciuni, se ceartă cu fraţii şi neglijează adesea rugăciunile: din toate aceste păcate veniale, cel mai periculos pentru el este, fără îndoială, neglijarea rugăciunilor, pentru că, dacă nu se roagă, nu va avea nici puterea de a evita celelalte păcate. El va trebui, deci, mai întâi, să-şi propună cu fermitate să spună mereu şi cu orice preţ rugăciunile sale şi-şi va concentra orice efort asupra acestui punct.

Cu acest sistem, şi celelalte păcate veniale, încet-încet, vor dispărea, pentru că erau, în mod sigur, susţinute de acela.

Când David l-a ucis pe Goliat, toată armata filisteană a luat-o la fugă: înfruntă cu curaj şi ucide şi tu "Goliat"-ul tău şi toate celelalte defecte ale tale vor fugi de tine!

Micul David a pus o piatră în praştie şi a înfipt-o în fruntea uriaşului Goliat, eroul filistenilor, care a căzut la pământ leşinat. Apoi s-a aruncat asupra lui şi, chiar cu spada acestuia, i-a tăiat capul. La vederea acestui lucru, toată armata duşmanilor a fugit…

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *