Meniu

Adevărurile de credinţă

1. De ce trebuie să credem în Euharistie?

Pentru că Euharistia este un adevăr de credință.

2. Ce înseamnă “adevăr de credință”?

Un adevăr pe care Dumnezeu ni l-a comunicat vorbind cu noi ca unor prieteni cărora el vrea să le dezvăluie misterele sale.

3. Suntem siguri că adevărurile de credință sunt adevăruri autentice?

Suntem foarte siguri, deoarece Dumnezeu, care ni le-a revelat, nu poate să se înșele pe sine și nici să ne înșele. Nu poate să se înșele pentru că el este nemărginit de inteligent și înțelept; nu poate să ne înșele pentru că el este nemărginit de bun și de aceea nu vrea să ne facă rău.

4. Cui i-a dezvăluit Isus aceste adevăruri?

Isus le-a dezvăluit mai întâi apostolilor, dându-le poruncă să le predice apoi tuturor oamenilor din toate timpurile.

5. Cum puteau cei doisprezece apostoli, care erau oameni muritori, să continue să învețe aceste adevăruri până la sfârșitul lumii?

Personal nu puteau face aceasta, dar și-au împlinit misiunea instituind succesori, adică bărbați care, după moartea apostolilor, i-au înlocuit, continuându-le astfel misiunea.

6. Cine sunt succesorii apostolilor?

Episcopii în frunte cu papa.

7. Cum știm că episcopii în frunte cu papa nu se înșală atunci când ne învață adevărurile revelate de Dumnezeu?

Suntem siguri că nu se înșală pentru că Isus le-a asigurat asistența Duhului Sfânt. De aceea putem și trebuie să spunem că învățătura episcopilor în frunte cu papa este infailibilă. Isus a spus: “Cine vă ascultă pe voi pe mine mă ascultă. Cine vă disprețuiește pe voi pe mine mă disprețuiește!” (Lc 10,16).

8. Cum se numesc adevărurile învățate în mod infailibil de papa și de episcopi?

Se numesc dogme de credință.

9. Sunt multe dogmele de credință?

Sunt destul de numeroase și au fost formulate de-a lungul secolelor, mai ales pentru a răspunde la anumite erori care se iveau în rândul poporului creștin.

10. Dogmele pe care Biserica ni le poruncește să le credem nu sunt o limitare a libertății noastre?

Dimpotrivă, dogmele sunt pentru noi un ajutor foarte mare. Așa cum indicatoarele de pe străzi ne ajută să nu cădem în prăpastie, la fel dogmele de credință ne ajută să nu cădem în greșeli. Trebuie să-i mulțumim mereu Domnului pentru dogmele pe care ni le-a revelat, iar Bisericii pentru că le-a formulat în mod clar și precis.

11. De ce Biserica formulează dogme când avem deja Sfânta Scriptură, adică Biblia, și în special Evanghelia?

Biserica formulează dogmele pentru că Sfânta Scriptură are nevoie să fie interpretată. De fapt, istoria ne demonstrează că mulți au interpretat-o în modul lor și fiecare în mod diferit față de altul. Dacă nu ar fi Biserica să ne spună care este adevărata interpretare, am rămâne în îndoială și nu am avea niciodată siguranța adevăratei interpretări.

12. Dacă unul nu acceptă o dogmă de credință poate fi numit creștin catolic?

Nu. Pentru a fi creștini catolici trebuie să credem cu fermitate toate dogmele de credință, neexcluzând nici una. Dacă unul nu acceptă chiar și o singură dogmă de credință înseamnă că nu acceptă autoritatea lui Dumnezeu și autoritatea Bisericii, iar aceasta înseamnă că nu mai are credință. Dacă m-aș îndoi de un singur lucru pe care un prieten de-al meu mi l-a descoperit asigurându-mă că este adevărat, ar însemna că mă îndoiesc de el și deci mă îndoiesc și de toate celelalte lucruri pe care mi le spus. Deci nu aș mai avea credință în el. Tot la fel și cel care se îndoiește de o singură dogmă nu mai crede în Dumnezeu.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *