Meniu

Miracolul din Bolsena (1263)

În biserica “Sfânta Cristina” din Bolsena a avut loc în 1263 miracolul euharistic al corporalului însângerat, care este păstrat în catedrala din Orvieto.

Redăm textul de pe lespedea comemorativă din Bolsena, după traducerea italiană făcută în 1863 de Giovanni Battista Scotti: “În timpul în care papa Urban al IV-lea, de fericită amintire, cu frații săi cardinali și cu întreaga curie papală, locuiau la Orvieto, a fost un preot german, caracterizat printr-o deosebită discreție și cunoscută bunătate, care în toate lucrurile se arăta fidel lui Dumnezeu, dar care față de acest sacrament (Euharistia) se îndoia mult: cum se poate ca atunci când preotul pronunță cuvintele “Acesta este trupul meu”, pâinea să se schimbe în adevăratul și preasfântul trup a lui Cristos, iar la pronunțarea cuvintelor “Acesta este sângele meu”, vinul să se schimbe în sânge? Ajungând la castelul din Bolsena, a stabilit să celebreze sfânta Liturghie în biserica “Sfânta Cristina, Fecioară”. (…) Pe când acesta celebra Liturghia aici și ținea ostia în mâini deasupra potirului, s-a arătat ceva minunat care a uimit, prin minune, atât timpurile vechi cât și cele noi: dintr-odată din ostie a apărut, în mod vizibil, adevărata carne stropită cu sânge roșu, cu excepția singurei particule care era ținută în degetele sale. În plus, purificatorul, pânza pe care o ținea pentru purificarea potirului, a rămas stropit de la revărsarea aceea de sânge. La vederea acestei minuni, cel care înainte se îndoia, întărit în credință, a rămas uimit și a decis să ascundă totul cu corporalul (…).

Fiecare picătură de sânge care se prelingea, înroșind sfântul corporal, lăsa întipărite tot atâtea figuri cu asemănare de om. Văzând aceasta, preotul, îngrozit, a încetat să celebreze și nu a îndrăznit să meargă mai departe. Mai mult, cuprins de o durere interioară și împins de căință, a așezat mai întâi cu pioasă devoțiune în tabernacolul din această biserică acel venerabil sacrament, a fugit apoi în grabă la suveranul pontif și, îngenuncheat înaintea lui, a povestit tot ce s-a întâmplat din cauza propriei împietriri a inimii, cerând iertare și îndurare.

Auzind aceste lucruri, papa a rămas plin de o foarte mare admirație, l-a dezlegat și i-a dat o pocăință corespunzătoare.

Papa, îngenuncheat, a luat în mâinile sale acel venerabil sacrament, l-a dus în biserica din Orvieto cu imnuri și cântece, cu multă bucurie și cu evlavie l-a pus în tabernacolul aceleiași biserici. Anul nașterii Domnului nostru Isus Cristos 1263″.

Aceasta a fost prima procesiune de Joia Verde, Corpus Domini, solemnitate pe care același papă Urban al IV-lea a instituit-o anul următor, în 1264.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *