Meniu

Sfântul Dominic Savio (1842-1857)

Acest tânăr piemontez a fost elevul preferat al sfântului Ioan Bosco.

Pe timpul său prima sfântă Împărtășanie era administrată copiilor după doisprezece ani, dar pietatea euharistică a lui Dominic era atât de profundă, încât printr-un privilegiu ea i-a fost dată la vârsta de șapte ani.

Sfântul Dominic a scris în ajunul zilei primei sfinte Împărtășanii aceste hotărâri: “1. Mă voi spovedi deseori și mă voi împărtăși ori de câte ori confesorul îmi va permite; 2. Vreau să sfințesc zilele de sărbătoare; 3. Prietenii mei vor fi Isus și Maria; 4. Mai degrabă moartea decât păcatul”.

Dimineața, mergând la școală, se oprea înaintea ușii închise de la biserică și se ruga în genunchi lui Isus euharisticul. Caracterul său era deosebit de vesel; cu toate aceste iubea mult mortificarea, încât Don Bosco trebuia să-l tempereze în aceasta, ordonându-i să dea o importanță mai mare micilor sale îndatoriri, precum și timpului de joacă.

Un mic episod. Într-o zi sfântul era în genunchi la trecerea preasfântului sacrament, iar lângă el era un militar care nu dădea nici un semn că ar vrea să îngenuncheze. Cu mare eleganță, copilul a scos din buzunar batista sa curată și a întins-o înaintea genunchilor militarului, care imediat a înțeles îndemnul.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *