Meniu

Sfântul Toma de Aquino (1225-1274)

Sfântul Toma de Aquino este cel mai mare teolog al Bisericii Catolice. A fost foarte evlavios față de Euharistie. În timpul sfântului Toma, adică în jurul anului 1200, preoții nu erau obișnuiți să celebreze Liturghia în fiecare zi. Totuși sfântul nostru, când nu era oprit de vreo dificultate gravă cum era boala, celebra în fiecare zi, iar apoi, ca mulțumire, asculta Liturghia celebrată de un alt confrate. Se povestește apoi că de multe ori se emoționa până la lacrimi, iar câteodată nu reușea nici măcar să continue celebrarea. Odată, în timpul celebrării, a rămas atât de absorbit, încât câțiva dintre cei prezenți s-au apropiat să-l atingă, pentru a-l trezi din acea încântare și să termine Liturghia. O dată terminată Liturghia, i-au cerut să le spună ce a experimentat în acele momente de rugăciune intensă. Sfântul Toma a răspuns: „Nu pot să vorbesc”. Știm, pe de altă parte, faptul că, cu cât experiența de rugăciune este mai bogată, cu atât mai mult este imposibil să fie exprimată în cuvinte. Există un imn liturgic, compus de sfântul Bernard, care vorbește despre acest fenomen: „Limba nu știe să spună, mâna nu poate să scrie; numai cine a experimentat poate să înțeleagă ce înseamnă a-l iubi pe Isus”.

Ce importanță a avut Euharistia în viața și gândirea sfântului Toma cunoaștem și din mărturia de la ultima sa împărtășanie. În acea circumstanță sfântul a pronunțat următoarele cuvinte emoționante, care revelează toată suferința sa interioară și pasiunea de teolog și de cercetător: „Te primesc pe tine, prețul mântuirii mele; te primesc pe tine, hrana pelerinajului meu, pentru a cărui iubire am studiat, am vegheat, am lucrat. Pe tine te-am predicat și explicat și niciodată nu am spus nimic împotriva ta: și dacă aș fi spus, am spus-o din ignoranță și nu vreau să fiu încăpățânat în a susține. Dacă m-am exprimat greșit cu privire la acest sacrament, ca și cu privire la celelalte, las totul să corecteze sfânta Biserică Romană, în ascultarea căreia trec acum din această viață”.

Știm că sfântul Toma a tratat cu o extraordinară eficacitate tot ceea ce privește acest sacrament, pentru că Biserica și-a însușit practic toată doctrina sa euharistică și multe concilii au folosit cuvintele sale pentru a exprima doctrina catolică și pentru a o apăra împotriva greșelilor ereticilor.

Sfântul Toma este cunoscut și pentru că a scris textele Oficiului liturgic și ale Liturghiei din Corpus Domini. Foarte cunoscută este o rugăciune compusă de el ca mulțumire după sfânta Împărtășanie: „O preadulce Isuse, preasfântul tău trup și sânge să-mi fie dulceață și gingășie pentru suflet, salvare și sfințenie în orice ispită, bucurie și pace în orice tulburare, lumină și putere în orice cuvânt și acțiune, ajutor sigur în momentul morții. Amin”.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *