Meniu

Cuvânt înainte

Bucuria creșterii

Cartea de față vine să confirme marele adevăr al creșterii și maturizării în credință prin opera specială a Duhului Sfânt care a început să lucreze în orice creștin încă de la Botez.

Urmând cursul vieții naturale, copiii cresc, se dezvoltă și se maturizează hrănindu-se și alimentându-se cu bunurile oferite de Creator.

Când vorbim despre viața sufletească, ea are același parcurs – începe, se dezvoltă, se hrănește și se maturizează prin hrana specială pe care Dumnezeu o oferă prin Cristos în Duhul Sfânt, după mărturia sfântului Apostol: "Iar cel care ne întărește împreună cu voi în Cristos și ne-a uns este Dumnezeu, cel care ne-a însemnat cu sigiliul său și a pus în inimile noastre arvuna Duhului" (2Cor 1,21-22).

Despre aceste mari daruri pe care Dumnezeu ni le face prin Duhul Sfânt ne vorbește Tertulian, spunând: "Trupul se spală spre a fi curățat sufletul [prin sfântul Botez]; trupul este uns spre a fi consacrat sufletul; trupul este însemnat spre a fi întărit sufletul; trupul este adumbrit prin impunerea mâinilor, ca sufletul să fie luminat de către Duh [prin sfântul Mir]; trupul se hrănește cu crucea și sângele lui Cristos, ca sufletul să fie îndestulat cu Dumnezeu [prin sfânta Euharistie]" (TERTULIAN, De resurrectione mortuorum VIII, 3).

Cu alte cuvinte, creștinul beneficiază de lucrarea generoasă a Duhului Sfânt pentru a deveni mai matur în credință și mărturisitor curajos al evangheliei prin Botez, Mir și Euharistie, sacramentele inițierii și maturizării creștine.

Cartea de față, prezentată într-o ținută grafică deosebită, cu teme adaptate copiilor și tinerilor care au primit deja sfântul Botez și sfânta Euharistie, ce se află în perioada de formare școlară și de creștere în vârstă și în credință, reprezintă un adevărat dar pe care îl pot primi cei interesați de viața lor spirituală.

Îi felicităm pe cei ce au pregătit-o și o pun la dispoziție tuturor preoților, profesorilor de religie și educatorilor; îi încurajăm pe părinți și pe copii să o aibă în mâinile și în bibliotecile lor, să o iubească și să și-o însușească și le acordăm tuturor binecuvântarea noastră arhierească.

Iași, 1 mai 2004

+ Petru Gherghel
Episcop de Iași

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *