Meniu

Despre

Acest sit reprezintă un proiect ce se bucură de aprobarea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, dorindu-se a fi doar una dintre iniţiativele menite să susţină Anul Credinţei, convocat de Papa Benedict al XVI-lea pentru perioada octombrie 2012 – noiembrie 2013. Desigur, situl îşi va continua existenţa şi dincolo de Anul Credinţei, completându-se în timp şi cu alte resurse (legate evident de credinţă).

Motivaţia proiectului

Prin acest sit se doreşte să se pună la dispoziţie celor interesaţi un instrument modern de informare, chiar şi de studiu, privitor la credinţa catolică. Aprofundarea credinţei este un drum de-o viaţă, dar nu de puţine ori lipsesc resursele; de fapt cel mai adesea problema nu este lipsa resurselor ci necunoaşterea lor, pentru că acestea – în principiu, dincolo de epuizări de stoc – există. După 1990 au fost editate numeroase lucrări importante de prezentare a credinţei catolice, atât în Biserica Romano-Catolică, cât şi în Biserica Greco-Catolică, ele constituind temelia acestui sit, datorită mărinimoasei colaborări a diverse edituri. Se speră că punându-se la dispoziţie în acest mod modern textele unor lucrări tipărite, vizitatorii le vor prinde gustul, le vor aprecia, şi, după nevoi, le vor adăuga în biblioteca proprie.

Destinatari

Sperăm ca acest proiect să fie util la cât mai mulţi. Şi ne gândim în special la:

  • Credincioşii catolici interesaţi să cunoască mai mult despre propria credinţă. Aceştia vor găsi aici o bibliotecă virtuală care să răspundă nevoilor de informare, fie că este vorba de Crez, Porunci, Sacramente, rugăciune, virtuţi, păcat… şi lista este lungă.
  • Persoanele ne-catolice care doresc să îşi lămurească anumite dubii despre credinţa catolică. Oare chiar cred catolicii că Papa este infailibil orice afirmaţie ar face? Sau doar în anumite contexte? Sunt atâtea concepţii greşit înţelese de ne-catolici (un alt exemplu: indulgenţele), care însă pot fi lămurite tocmai folosind acest sit.
  • Cei preocupaţi de subiecte de teologie, că vorbim de preoţi care se documentează pe un anumit subiect, de studenţi la teologie care învaţă pentru un examen, de profesori de religie şi cateheţi ce îşi pregătesc orele, de părinţi care vor să răspundă întrebărilor despre credinţă puse de copii lor – cu toţii vor găsi aici o mină de aur. Facilităţile de căutare şi navigare sporesc valoarea acestui instrument.

Un efort naţional

Acest sit există datorită unei colaborări naţionale. Au contribuit cu materiale următoarele edituri (în ordine alfabetică):

Texte noi, dar şi texte vechi

Se doreşte ca lista resurselor disponibile pe acest sit să tot crească în timp. Desigur, cu lucrări noi, dar şi prin recuperarea unor lucrări vechi, chiar şi apărute înainte de 1990. Vorbim aici de o valoare istorică a acestor lucrări, dar nu numai. Este însă vital să înţelegem limitele lucrărilor mai vechi, care vin adesea nu doar cu un limbaj neactualizat, dar şi cu unele idei care în timp s-au mai schimbat. Totuşi, prezenţa unor elemente vechi nu justifică ignorarea unor astfel de lucrări, care pentru unii vor prezenta un interes aparte…