Meniu

Despre

Acest sit reprezintă un proiect ce se bucură de aprobarea Conferinței Episcopilor Catolici din România, dorindu-se a fi doar una dintre inițiativele menite să susțină Anul Credinței, convocat de Papa Benedict al XVI-lea pentru perioada octombrie 2012 – noiembrie 2013. Desigur, situl își va continua existența și dincolo de Anul Credinței, completându-se în timp și cu alte resurse (legate evident de credință).

Motivația proiectului

Prin acest sit se dorește să se pună la dispoziție celor interesați un instrument modern de informare, chiar și de studiu, privitor la credința catolică. Aprofundarea credinței este un drum de-o viață, dar nu de puține ori lipsesc resursele; de fapt cel mai adesea problema nu este lipsa resurselor ci necunoașterea lor, pentru că acestea – în principiu, dincolo de epuizări de stoc – există. După 1990 au fost editate numeroase lucrări importante de prezentare a credinței catolice, atât în Biserica Romano-Catolică, cât și în Biserica Greco-Catolică, ele constituind temelia acestui sit, datorită mărinimoasei colaborări a diverse edituri. Se speră că punându-se la dispoziție în acest mod modern textele unor lucrări tipărite, vizitatorii le vor prinde gustul, le vor aprecia, și, după nevoi, le vor adăuga în biblioteca proprie.

Destinatari

Sperăm ca acest proiect să fie util la cât mai mulți. Și ne gândim în special la:

  • Credincioșii catolici interesați să cunoască mai mult despre propria credință. Aceștia vor găsi aici o bibliotecă virtuală care să răspundă nevoilor de informare, fie că este vorba de Crez, Porunci, Sacramente, rugăciune, virtuți, păcat… și lista este lungă.
  • Persoanele ne-catolice care doresc să își lămurească anumite dubii despre credința catolică. Oare chiar cred catolicii că Papa este infailibil orice afirmație ar face? Sau doar în anumite contexte? Sunt atâtea concepții greșit înțelese de ne-catolici (un alt exemplu: indulgențele), care însă pot fi lămurite tocmai folosind acest sit.
  • Cei preocupați de subiecte de teologie, că vorbim de preoți care se documentează pe un anumit subiect, de studenți la teologie care învață pentru un examen, de profesori de religie și cateheți ce își pregătesc orele, de părinți care vor să răspundă întrebărilor despre credință puse de copii lor – cu toții vor găsi aici o mină de aur. Facilitățile de căutare și navigare sporesc valoarea acestui instrument.

Un efort național

Acest sit există datorită unei colaborări naționale. Au contribuit cu materiale următoarele edituri (în ordine alfabetică):

Texte noi, dar și texte vechi

Se dorește ca lista resurselor disponibile pe acest sit să tot crească în timp. Desigur, cu lucrări noi, dar și prin recuperarea unor lucrări vechi, chiar și apărute înainte de 1990. Vorbim aici de o valoare istorică a acestor lucrări, dar nu numai. Este însă vital să înțelegem limitele lucrărilor mai vechi, care vin adesea nu doar cu un limbaj neactualizat, dar și cu unele idei care în timp s-au mai schimbat. Totuși, prezența unor elemente vechi nu justifică ignorarea unor astfel de lucrări, care pentru unii vor prezenta un interes aparte…