Meniu

Despre Sfânta Scriptură

1. Biblia trebuie s-o înţeleagă fiecare după voinţa sa.

Acesta este unul dintre punctele în care ne diferenţiem total noi, catolicii, de protestanţi. Noi spunem: semnificaţia a ceea ce ne învaţă Biblia ne-o dau papa, episcopii, teologii şi sfinţii. Sfânta Maică Biserică are „doctorii” ei, care ne explică ceea ce noi nu înţelegem bine. În schimb, protestanţii urmează teoria lui Luther care spune: fiecare să interpreteze Biblia cum i se va părea.

O tânără cu nişte ochi foarte frumoşi era dorită de mulţi băieţi. Situaţia în care se afla era o ocazie continuă de a păcătui. Într-o zi citi această frază în Biblie: „Dacă ochiul tău drept te duce la păcat, scoate-l!” (Mt 5,29). Tânăra luă o decizie extremă: îşi puse acid în ochi pentru a-i arde şi deci pentru a nu mai avea ocazie de păcat. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că a vrut să interpreteze ea însăşi Sfânta Scriptură, fără a consulta pe cineva. Dacă ar fi întrebat un preot, el i-ar fi spus: această frază din Biblie trebuie interpretată astfel: dacă cineva are ceva la care ţine ca la propriii săi ochi (de exemplu, o prietenie, o afacere, un serviciu etc.), iar acest lucru, preţios ca lumina ochilor, îi este ocazie de păcat, trebuie să renunţe la el. De exemplu, a renunţa la o anumită prietenie, a părăsi cutare afacere, a-ţi schimba serviciul, chiar dacă acest lucru costă, este preferabil săvârşirii păcatului.

Ce diferit se interpretează Biblia atunci când sunt consultaţi cei înţelepţi! Dacă cineva se conduce doar după ideile proprii, va fi un orb care conduce un alt orb şi amândoi cad în prăpastie (cf. Mt 15,14).

2. De ce protestanţii îl numesc Iehova pe Dumnezeu?

Când Moise l-a întrebat pe Dumnezeu: „Care este numele tău?”, Dumnezeu i-a răspuns: „Numele meu este Iahve”, care înseamnă: „Eu sunt cel ce sunt”. Protestanţii spun că IHVH se pronunţă IeHoVaH. Însă catolicii şi aproape toţi marii înţelepţi moderni spun că IHVH se pronunţă IaHVeH (Iahve).

Protestanţii foarte instruiţi ştiu că adevărata pronunţie a numelui lui Dumnezeu în Biblie este Iahve, însă continuă să-l numească Iehova, pentru că astfel sunt obişnuiţi să-l numească în bisericile lor de mici şi nu vor să părăsească acest vechi obicei.

Dumnezeu şi-a pus acest nume pentru a se diferenţia de dumnezeii falşi, ca, de exemplu, Baal, Jupiter, Zeus etc. În Biblie întotdeauna se scrie numele lui Dumnezeu cu patru consoane: IHVH şi, cel mai probabil, israeliţii aşezau două vocale în mijloc: A şi E.

Bibliile protestanţilor îl numesc pe Dumnezeu Iehova. Bibliile catolicilor îl numesc Iahve. Însă Biblia protestantă publicată în ultimii ani afirmă la sfârşit, într-o notă: „Credem că adevăratul nume al lui Dumnezeu în Biblie nu este Iehova, ci Iahve”.

3. Ce diferenţă există între o Biblie protestantă şi una catolică?

1. Biblia protestantă are 66 de cărţi (ei nu acceptă cărţile lui Iudita, Tobia, Ecleziasticul, Înţelepciunea, 1 şi 2 Macabei, Baruh). Biblia catolică are 73 de cărţi. Însă ambele sunt bune şi pot fi citite. Biblia protestantă nu conţine nimic rău.

2. Biblia protestantă îl numeşte pe Dumnezeu Iehova. Biblia catolică îl numeşte pe Dumnezeu Iahve.

3. Biblia catolică conţine la început aprobarea unui episcop; cea protestantă, nu.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *