Meniu

Sacramentul Căsătoriei

 1. Ce este Căsătoria?

  Căsătoria este Sacramentul prin care un bărbat şi o femeie se unesc pe viaţă, în mod liber, primind harul de a-şi îndeplini cu fidelitate îndatoririle stării lor de viaţă.

 2. Pentru ce a instituit Dumnezeu Căsătoria?

  Dumnezeu a institut Căsătoria, încă de la crearea omului, pentru binele soţilor şi pentru naşterea, creşterea şi educarea copiilor.

 3. Ce se înţelege prin binele soţilor?

  Comuniunea pe care o formează soţii (singuri la început, cu copiii mai apoi) îi ajută în creşterea şi maturizarea lor ca persoane, în a se susţine reciproc în dificultăţile din această viaţă şi în a înainta împreună spre sfinţenie.

 4. Ce presupune naşterea, creşterea şi educarea copiilor?

  Părinţii au datoria de a primi copiii ca dar de la Dumnezeu şi de a se ocupa de creşterea lor şi de educaţia acestora, intelectuală, umană, dar mai ales creştină.

 5. Ce a adus nou Căsătoriei venirea lui Isus Hristos?

  Isus Hristos şi-a început viaţa publică cu o minune la nunta din Cana Galileii, iar în învăţătura Sa a confirmat planul lui Dumnezeu Tatăl pentru Căsătorie, pe care a ridicat-o la rang de Sacrament.

 6. Care sunt efectele Sacramentului Căsătoriei?

  Efectele Sacramentului Căsătoriei sunt:

  • legătura pe viaţă şi exclusivă dintre soţi;

  • harul ce le permite soţilor să se ajute reciproc pentru a ajunge la sfinţenie în viaţa de căsătorie, să fie deschişi faţă de viaţă şi să se preocupe de creşterea şi educarea copiilor lor.

 7. Care sunt condiţiile pentru primirea Sacramentului Căsătoriei?

  Pentru primirea Căsătoriei este nevoie din partea celor doi miri de un consimţământ liber (fără presiuni exterioare) şi lipsit de impedimente, adică piedici. Exemple de piedici în calea Căsătoriei: mirii sunt rude apropiate; unul dintre ei este deja căsătorit cu cineva, care trăieşte; nerespectarea vârstei minime pentru căsătorie…

 8. Cum se celebrează Căsătoria?

  Celebrarea Căsătoriei începe cu momentul cel mai important: exprimarea de către miri a consimţământului. Alte momente ale celebrării sunt rugăciunile de binecuvântare a legăturii, încununarea celor doi miri şi înconjurarea mesei pe care se află evanghelierul şi crucea.

 9. Se poate desface legătura căsătoriei?

  Căsătoria stabileşte între soţi o legătură pe viaţă, ce nu poate fi desfăcută de nici o putere omenească şi pentru nici un motiv, în afară de moarte. Doar dacă soţul sau soţia moare, cel rămas în viaţă se poate căsători din nou.

 10. Se pot despărţi cei căsătoriţi?

  Pentru motive grave, Biserica poate îngădui celor căsătoriţi să trăiască despărţiţi. Cum legătura căsătoriei nu poate fi desfăcută niciodată, ei rămân căsătoriţi şi nici unul dintre ei nu se poate căsători din nou (câtă vreme trăieşte celălalt soţ).Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *