Meniu

Clasificarea Sacramentelor

 1. Cum se clasifică Sacramentele după efectul lor?

  Sacramentele se clasifică în trei grupe: ale iniţierii creştine; de vindecare; de slujire a comuniunii.

 2. Care sunt Sacramentele iniţierii creştine şi de ce se numesc astfel?

  Sacramentele iniţierii creştine sunt Botezul, Mirul şi Euharistia. Ele pun temelia vieţii creştine: credinciosul, renăscut prin Botez, este întărit prin Mir şi hrănit de Euharistie. Sacramentele iniţierii creştine ne fac membri deplini ai Bisericii.

 3. Care sunt Sacramentele de vindecare şi de ce se numesc astfel?

  Sacramentele de vindecare sunt Spovada şi Maslul. Biserica, prin aceste Sacramente, continuă lucrarea de vindecare a sufletelor şi a trupurilor înfăptuită de Hristos în timpul vieţii Sale publice.

 4. Care sunt Sacramentele de slujire a comuniunii şi de ce se numesc astfel?

  Sacramentele de slujire a comuniunii sunt Preoţia şi Căsătoria. Ele contribuie la mântuirea proprie prin slujirea celorlalţi. Preoţii slujesc comunitatea credincioşilor, iar cei căsătoriţi slujesc comunitatea familială.

 5. Cum se clasifică Sacramentele după starea sufletească a celui care le primeşte?

  Două dintre Sacramente, Botezul şi Spovada, sunt pentru cei morţi sufleteşte, ele redând harul sfinţitor. Celelalte cinci Sacramente, Mirul, Euharistia, Maslul, Preoţia şi Căsătoria, sunt doar pentru cei vii sufleteşte, ele sporind harul sfinţitor.

 6. Când este un om mort sufleteşte?

  Un om se naşte mort sufleteşte (neavând viaţa divină, harul sfinţitor, în el) din cauza păcatului strămoşesc, pe care îl şterge Botezul. Când facem păcate de moarte, ajungem din nou morţi sufleteşte, dar putem reprimi harul sfinţitor prin Spovadă.

 7. Ce înseamnă faptul că unele Sacramente sunt doar pentru cei vii sufleteşte?

  Faptul că Mirul, Euharistia, Maslul, Preoţia şi Căsătoria sunt doar pentru cei vii sufleteşte înseamnă că trebuie să fim în starea harului sfinţitor pentru a le primi cu vrednicie; altfel comitem un sacrilegiu, care este păcat de moarte.

 8. Cum se clasifică Sacramentele după repetabilitatea lor?

  Trei dintre Sacramente pot fi primite o singură dată în viaţă: Botezul, Mirul şi Preoţia. Celelalte patru Sacramente, Spovada, Euharistia, Maslul şi Căsătoria, pot fi primite de mai multe ori în viaţă, respectându-se condiţiile cerute de fiecare în parte.

 9. De ce nu poate fi repetată primirea unor Sacramente?

  Botezul, Mirul şi Preoţia imprimă în sufletul celui care le primeşte un semn de neşters (se numeşte şi sigiliu, pecete sau caracter). Aceste Sacramente sunt deci primite pe viaţă, şi astfel nu mai este nevoie să fie repetate.

 10. Când se pot repeta celelalte Sacramente?

  Se recomandă primirea cât mai deasă a Spovezii şi a Euharistiei. Maslul se poate repeta ori de câte ori suferim de o boală gravă. În fine, Căsătoria poate fi repetată doar de cel căruia i-a decedat soţul/soţia.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *