Meniu

Cuvânt înainte

„Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţa şi cu iubirea ce este în Hristos Isus” (cf. 2Timotei 1,13), scria Sfântul Apostol Pavel fiului său spiritual Timotei, lăudându-l pentru că de mic copil cunoştea Scripturile ce pot „înţelepţi spre mântuire prin credinţa în Hristos Isus” (cf. 2Timotei 3,15).

A cunoaşte, a trăi şi a mărturisi cuvintele sănătoase cu credinţă şi iubire faţă de Domnul este datoria fiecărui creştin care, prin Botez, poartă sigiliul mântuirii lui Hristos. Anul Credinţei, proclamat solemn de către Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea, ne invită pe fiecare dintre noi să cunoaştem, să trăim şi să mărturisim credinţa noastră creştină.

În documentul de instituire a Anului Credinţei, Porta fidei, Pontiful roman explica importanţa cunoaşterii adevărurilor de credinţă pentru „a putea oferi propriul consimţământ, liber şi responsabil, credinţei creştine”. De aceea, se impune cunoaşterea sistematică a adevărurilor de credinţă aşa cum sunt prezentate în Catehismul Bisericii Catolice (cf. PF 10-11). În acest spirit, se recomandă verificarea şi actualizarea catehismelor folosite în Bisericile particulare (cf. Nota pentru Anul Credinţei, II, 9).

În sprijinul cunoaşterii elementelor principale şi fundamentale ale credinţei greco-catolice vine şi prezenta lucrare, adresată în special copiilor. ABC-darul credinţei doreşte să ofere învăţătura Catehismului Bisericii Catolice într-un limbaj mai accesibil copiilor, împodobit fiind cu sugestive desene şi completat cu elemente specifice tradiţiei răsăritene. Acest catehism constituie un „Abecedar”, pentru că realizează doar o introducere în viaţa de credinţă, oferind primele noţiuni ale credinţei. Totodată, este şi un „abc-DAR”, fiindcă este un adevărat cadou spiritual oferit Bisericii noastre de către cei care au încercat, mai întâi, să cunoască bine propria credinţă şi să o trăiască la nivel personal, în propria familie şi în societate, pentru ca, mai apoi, să o mărturisească propriilor copii şi cursanţilor de la orele de cateheză parohială.

Cine ar fi putut realiza mai bine această sinteză actualizată, decât o familie devotată Bisericii, preocupată de trăirea credinţei creştine, implicată direct în munca de cateheză cu copiii în parohie şi dăruită de Domnul cu trei frumoşi copilaşi?

Mulţumim tuturor celor care, cu răbdare şi generozitate, au revăzut, corectat şi adăugit acest text ce va constitui un material de bază pentru părinţi, bunici, tutori, dar şi pentru cateheţi, profesori de religie şi preoţi, în sprijinul îndrumării pe drumul credinţei, în cadrul familiei, al parohiei sau al şcolii.

Recomandăm cu bucurie utilizarea acestui catehism în programele catehetice corespunzătoare din parohiile şi şcolile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Pentru voi, copilaşi, să fie această cărticică un ajutor în a putea duce o viaţă frumoasă şi armonioasă, a creşte liberi de prejudecăţi, progresând în bine ca Pruncul Isus care „creştea în înţelepciune şi în vârstă şi în har înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor” (cf. Luca 2,52).

Oferind tinerei generaţii astfel de cărţi despre noţiunile fundamentale ale credinţei şi ajutându-i să le înţeleagă şi să le trăiască în familie, în Biserică şi în societate, pregătim, de fapt, şi asigurăm un viitor creştin Bisericii noastre şi societăţii româneşti.

Distinsei familii Radu şi Oana Capan, care s-au îngrijit de apariţia acestui catehism, precum şi celorlalţi ostenitori în realizarea lui, le transmitem felicitare, iar copiilor şi educatorilor în trăirea practică a credinţei creştine şi tuturor cititorilor, arhierească binecuvântare.

† Florentin

Botezul Domnului
la 16 ani de episcopatImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *