Meniu

Despre Împărtăşanie

 1. Ce se cere de la noi pentru a primi cu vrednicie Sfânta Împărtăşanie?

  Pentru a primi cu vrednicie Sfânta Împărtăşanie se cere:

  1. să ştim şi să credem că în Sfânta Împărtăşanie primim cu adevărat Trupul şi Sângele lui Isus Hristos;

  2. să fim în starea harului sfinţitor, adică fără păcat de moarte pe suflet;

  3. să nu mâncăm şi să nu bem cel puţin o oră înainte de a ne împărtăşi (ajunul euharistic);

  4. să ne rugăm înainte şi după primirea Sfintei Împărtăşanii.

 2. De ce trebuie să ştim şi să credem că în Euharistie primim Trupul şi Sângele Mântuitorului?

  Primirea oricărui Sacrament cere credinţă. În cazul Euharistiei trebuie să avem certitudinea în minte (adică să ştim) şi în inimă (adică să credem) că, dincolo de aparenţele pâinii şi vinului, ceea ce primim este cu adevărat Trupul şi Sângele Mântuitorului.

 3. De ce trebuie să fim în starea harului sfinţitor pentru a ne putea împărtăşi?

  Fără harul sfinţitor suntem morţi sufleteşte. A-l primi pe Isus Hristos în această stare înseamnă a comite un sacrilegiu. De aceea, pentru a ne putea împărtăşi, ne vom spovedi înainte, curăţindu-ne sufletul de orice păcat de moarte.

 4. De ce trebuie să ajunăm înainte de a ne împărtăşi?

  Abţinerea de la mâncare şi băutură cel puţin o oră înainte de a ne împărtăşi face parte din pregătirea noastră trupească pentru primirea Euharistiei, fiind o mică jertfă pe care o unim cu marea Jertfă euharistică.

 5. Putem să bem apă înainte de începerea Sfintei Liturghii?

  Da, putem să bem apă, dar nu alte feluri de băuturi. De asemenea, în caz de boală, putem şi să luăm medicamente în acest timp, iar ajunul euharistic nu este încălcat.

 6. De ce trebuie să ne rugăm înainte şi după primirea Sfintei Împărtăşanii?

  Rugăciunea dinaintea primirii Sfintei Împărtăşanii ne ajută să ne pregătim cum se cuvine pentru acest moment. Apoi, avându-l pe Isus prezent în mod real în noi, vom petrece un timp în reculegere şi rugăciune, conştientizând prezenţa Lui în sufletele noastre.

 7. Când avem obligaţia să ne împărtăşim?

  Biserica stabileşte ca obligaţie să primim Euharistia cel puţin o dată pe an, la sărbătoarea Învierii Domnului (Paşte), pregătindu-ne corespunzător prin Sacramentul Spovezii.

 8. Cât de des ne recomandă Biserica să ne împărtăşim?

  Biserica ne recomandă cu stăruinţă să ne împărtăşim la fiecare Liturghie la care participăm, deci cel puţin în duminici şi sărbători. De asemenea, este bine să primim Sfânta Împărtăşanie când suntem grav bolnavi.

 9. Cum se pot împărtăşi persoanele bolnave care nu pot participa la Sfânta Liturghie?

  Pentru a nu-i lipsi de acest Sacrament, preoţii pot să îi împărtăşească acasă sau la spital pe bolnavii care nu se pot deplasa la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

 10. Ce alte forme poate îmbrăca relaţia noastră cu Euharistia?

  Pe lângă primirea Euharistiei prin împărtăşire în cadrul Sfintei Liturghii, Euharistia poate fi adorată şi în afara Liturghiei, fie acolo unde este păstrată în tabernacol pe altar, fie atunci când este expusă special pentru Adoraţia euharistică.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *