Meniu

Sacramentul Mirului

 1. Ce este Mirul?

  Mirul este Sacramentul prin care primim plinătatea Spiritului Sfânt, pentru a putea mărturisi, răspândi şi apăra credinţa creştină.

 2. Ce nume mai are Sacramentul Mirului?

  Sacramentul Mirului mai este cunoscut şi sub numele de Sacramentul Confirmării (Confirmaţiunii), deoarece confirmă şi întăreşte harul primit la Botez.

 3. Mirul este necesar pentru mântuire?

  Sacramentul Mirului nu este absolut necesar pentru mântuire, dar Biserica învaţă că primirea lui este obligatorie, deoarece, împreună cu Euharistia, desăvârşeşte iniţierea creştină începută cu Botezul.

 4. Care sunt efectele Mirului?

  Sacramentul Mirului este o întărire şi o desăvârşire a harului Botezului. Astfel, primirea Mirului:

  • întăreşte în noi calitatea de fii ai lui Dumnezeu;

  • ne uneşte mai strâns cu Hristos;

  • sporeşte în noi darurile Spiritului Sfânt;

  • ne leagă mai strâns cu Biserica;

  • ne face soldaţi ai lui Hristos, gata să răspândim şi să apărăm credinţa creştină, prin cuvânt şi faptă, şi să dăm mărturie cu curaj despre Hristos (vezi Efeseni 6,13-17).

 5. Ce se cere de la cel care doreşte să primească Mirul?

  De la cel care doreşte să primească Mirul se cere să fie botezat şi în starea harului sfinţitor.

 6. Cum se administrează Mirul?

  Preotul îl unge pe cel botezat cu un ulei special (mir) astfel: pe frunte, ochi, nas, gură şi urechi, pentru sfinţirea simţurilor; pe piept şi pe spate, pentru sfinţirea inimii şi a voinţei; la mâini şi la picioare, pentru sfinţirea faptelor şi a căilor creştinului. Ungându-l, preotul spune: "Pecetea darului Spiritului Sfânt. Amin."

 7. Ce ulei se foloseşte în Sacramentul Mirului?

  Uleiul folosit în administrarea Sacramentului Mirului este obţinut dintr-un amestec de untdelemn şi mirodenii, fiind sfinţit de către episcop în Joia Mare şi distribuit apoi în toate parohiile.

 8. Poate fi repetat Sacramentul Mirului?

  Cel miruit primeşte, odată cu Sacramentul, pecetea Spiritului Sfânt. Această pecete este de neşters, ceea ce face Sacramentul Mirului de nerepetat.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *