Meniu

A cincea poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a cincea poruncă dumnezeiască?

  A cincea poruncă dumnezeiască spune: "Să nu ucizi".

 2. Ce ne porunceşte Dumnezeu prin porunca a cincea?

  Prin porunca a cincea Dumnezeu ne porunceşte să respectăm viaţa (trupească şi sufletească) a fiecărui om, atât a aproapelui nostru, cât şi a noastră.

 3. De ce trebuie să respectăm viaţa?

  Viaţa trebuie respectată pentru că este sacră, fiind dată de Dumnezeu, Stăpânul ei de la început (concepţie) până la sfârşit (moarte).

 4. Ce ne porunceşte Dumnezeu privitor la viaţa trupească a aproapelui nostru?

  Dumnezeu interzice acţiunile care vatămă viaţa trupească a aproapelui nostru (omor, avort, eutanasie, răpire, tortură, mutilare, bătaie, rănire, orice rău făcut împotriva sănătăţii lui). De asemenea, interzice tot ceea ce poate conduce la rănirea sau chiar moartea cuiva (ura, mânia, cearta, înjurătura…).

 5. Ce ne porunceşte Dumnezeu privitor la viaţa sufletească a aproapelui nostru?

  Dumnezeu interzice, de asemenea, să facem vreun rău vieţii sufleteşti a aproapelui nostru, scandalizându-l, smintindu-l, împingându-l prin vorbe sau fapte la păcat.

 6. Ce ne porunceşte Dumnezeu privitor la viaţa noastră trupească?

  Dumnezeu ne cere să preţuim viaţa şi sănătatea noastră trupească şi să avem grijă de ele, ca bunuri pe care trebuie să le administrăm cu înţelepciune.

 7. Care acţiuni vatămă viaţa noastră trupească?

  Sinuciderea, auto-provocarea de răni, punerea în pericol sau în primejdie de moarte în mod inutil, un stil de viaţă nesănătos, necumpătarea la mâncare ori băutură sunt câteva exemple de acţiuni care vatămă viaţa noastră trupească.

 8. Există cazuri în care vătămarea sau uciderea nu sunt condamnate de porunca a cincea?

  În caz de legitimă apărare, când este în pericol viaţa sau sănătatea proprie, precum şi când este ameninţată în mod grav comunitatea/ţara (ex: în cazul soldaţilor), dacă reacţia este pe măsura atacului, vina pentru vătămarea sau uciderea atacatorului este diminuată sau chiar anulată.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *