Meniu

Poruncile dumnezeieşti

 1. Ce sunt poruncile dumnezeieşti?

  Poruncile dumnezeieşti (sau divine) sunt legi morale date de Dumnezeu oamenilor, prin Moise, pe Muntele Sinai.

 2. Câte porunci a dat Dumnezeu lui Moise?

  Pe cele două table de piatră primite de Moise, Dumnezeu a scris Zece Porunci – numite şi Decalog, care înseamnă "zece cuvinte".

 3. Care sunt aceste Zece Porunci?

  Cele Zece Porunci se găsesc scrise în Cartea Ieşirii (Exodului) şi a Deuteronomului. Iată-le în forma catehetică:

  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine, să nu îţi faci chip cioplit, ca să te închini lui.

  2. Să nu rosteşti numele lui Dumnezeu în zadar.

  3. Adu-ţi aminte să sfinţeşti ziua Domnului.

  4. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să trăieşti mult şi bine pe pământ.

  5. Să nu ucizi.

  6. Să nu faci fapte necurate.

  7. Să nu furi.

  8. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.

  9. Să nu pofteşti femeia aproapelui tău.

  10. Să nu pofteşti nici un lucru al aproapelui tău.

 4. Cum se pot grupa cele Zece Porunci?

  Cele Zece Porunci se pot grupa astfel: primele trei se referă la relaţia noastră cu Dumnezeu şi la datoriile noastre faţă de El; următoarele şapte se referă la relaţia noastră cu semenii şi la datoriile noastre faţă de ei.

 5. Care este Porunca Iubirii?

  Porunca Iubirii dată de Isus Hristos este: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta. […] Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi" (Marcu 12,30-31).

 6. Această Poruncă a Iubirii anulează cele Zece Porunci?

  Porunca Iubirii (cea Mare sau de Căpetenie) nu anulează cele Zece Porunci, ci le rezumă, subliniind motivaţia respectării şi trăirii lor: iubirea.

 7. De ce ne-a dat Dumnezeu poruncile?

  Dumnezeu ne-a dat poruncile pentru că ne iubeşte şi, în înţelepciunea Lui, ştie ceea ce este mai bine pentru noi.

 8. Cine trebuie să respecte poruncile?

  Poruncile trebuie să fie respectate de toţi oamenii. Ele sunt înscrise în inima fiecărui om; de aceea, ascultând conştiinţa, poruncile pot fi recunoscute şi respectate chiar şi de cei ce nu au auzit de ele.

 9. Ce este conştiinţa?

  Conştiinţa este o "voce" interioară, care ne spune dacă un gând, o acţiune, o dorinţă sunt bune şi de urmat, sau rele şi astfel de evitat.

 10. Dacă trebuie să respectăm poruncile înseamnă că nu suntem liberi să facem ce vrem?

  Omul este liber să respecte sau nu poruncile lui Dumnezeu. Respectarea şi trăirea poruncilor dumnezeieşti îl fac însă pe om liber de robia păcatului.

 11. Este posibilă respectarea poruncilor?

  Da, deoarece poruncile nu sunt împotriva naturii omeneşti. Cu ajutorul harului lui Dumnezeu, ele pot fi respectate, cu toată înclinarea noastră spre păcat.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *