Meniu

Prefaţă

Dragi copii,

O frumoasă povestioară ne spune că un om, văzând un creştin mergând la biserică, l-a întrebat: "De ce te duci la biserică pentru a te ruga? Dumnezeu este pretutindeni!" Creştinul i-a răspuns: "Şi aerul este plin de vapori de apă, dar cine vrea să îşi potolească setea va merge la fântână." Un răspuns de nota 10! Cât de caraghios ar fi să vedem pe cineva că îşi potoleşte setea sorbind vapori de apă!

La fel de nepotrivit este şi să cauţi să îţi cunoşti credinţa din frânturi: din ce ai auzit de la cutare prieten, din ce ai prins de la televizor, din ce ai citit pe spatele unei cărţi găsite în pod. Cine doreşte să îşi cunoască credinţa are o altă "fântână": cateheza. Iar instrumentul esenţial în cateheză este tocmai catehismul, adică o carte precum cea pe care o ţineţi acum în mână.

Catehismul prezintă într-o formă concentrată adevărurile principale ale credinţei creştine. Sunt catehisme pentru oameni mari, catehisme pentru tineri, dar şi catehisme pentru copii, precum acesta. În această carte ne-am oprit la temele care ar fi mai important să le cunoaşteţi şi le-am prezentat pe scurt, de aceea i-am spus "Abecedarul credinţei". Aşa cum învăţarea literelor v-a deschis întregul univers al cărţilor, şi descoperirea "literelor" credinţei, adică a noţiunilor ei fundamentale, va fi punctul de pornire într-o aventură de-o viaţă: cunoaşterea lui Dumnezeu, a planului Lui pentru om în general şi pentru tine în special!

Da, Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi, dar ca să îl descoperim trebuie să ştim să citim cu "ochelarii" credinţei. Vă amintiţi că atunci când v-aţi pus ochelarii de soare pe nas aţi văzut deodată altfel împrejur? Cu "ochelarii" credinţei putem vedea în depărtare, până la momentul creării oamenilor, de exemplu, dar şi lucruri pe care alţii, din păcate, nu le văd (nu ştiu sau nu vor să le vadă): cum acţionează Dumnezeu şi astăzi în vieţile noastre, cum ne ajută prin harurile pe care ni le oferă din abundenţă.

Din fericire, "ochelarii" credinţei nu se văd, nu lasă urme pe nas, nu incomodează. Sunt de purtat non-stop. Singura voastră grijă trebuie să fie să curăţaţi mereu "lentilele", aprofundându-vă credinţa, trăind-o şi mărturisind-o. Cu cât ea va fi mai temeinică, cu atât veţi vedea mai clar drumul pe care Dumnezeu vi-l aşterne înainte. Vă dorim succes în această călătorie, şi nu uitaţi că Biserica vă este mereu alături, drept călăuză, şi vă oferă prin Sacramente hrana necesară pentru drum, dar şi mângâiere şi vindecare în momentele de încercare.

 

Dragi părinţi,

Responsabilitatea noastră faţă de propriii copii este dublă: pentru viaţa lor trupească, dar şi pentru viaţa lor spirituală. Ne preocupăm să crească armonios, să fie sănătoşi, bine pregătiţi intelectual şi profesional pentru înfruntarea "junglei" moderne, cu aptitudinile umane şi sociale pe care această viaţă le cere. Dar ea este doar o introducere spre o altă viaţă: cea veşnică. Pregătirea pentru aceasta începe din copilărie. Unii abordează şi ultimul examen al vieţii ca pe timpul facultăţii: învăţând doar în sesiune, pe ultima sută de metri. Dacă este să alegem înţelept şi să ne intereseze binele copiilor – din această viaţă şi din cea viitoare – vom pune însă la loc de frunte preocuparea pentru viaţa lor spirituală, precum şi pentru viaţa noastră spirituală.

Acest catehism vine în ajutorul părinţilor, principalii responsabili de creşterea în credinţă a copiilor lor. Nu este atât un instrument de predare, neavând lecţii, doar întrebări şi răspunsuri, ci mai mult un element de referinţă atunci când copiii pun întrebări (poate încuietoare), precum şi un prilej de lectură împreună cu ei, discutând apoi cele citite. Este o invitaţie la a parcurge împreună cu copiii Dvs un drum de credinţă, un drum în care cunoaşterea lui Dumnezeu trebuie împletită pas cu pas cu punerea în practică a celor învăţate. Cunoaşterea credinţei trebuie constant corelată cu trăirea şi mărturisirea ei.

O problemă delicată o constituie faptul că mulţi dintre noi, părinţii care am fost copii în perioada comunistă, nu au primit o educaţie religioasă solidă. Unii au avut poate bunici sau părinţi care i-au introdus în credinţă, alţii poate au participat la lecţii de cateheză susţinute în clandestinitate de preoţi sau persoane consacrate, dar pentru mulţi educaţia religioasă în copilărie şi tinereţe a fost slabă sau foarte slabă. Aşa se face că şi pentru noi, uneori, se aplică constatarea tristă a Papei Benedict al XVI-lea, care vorbeşte despre "analfabetismul în credinţă" al credincioşilor mileniului III. Mulţi credincioşi sunt adulţi ca vârstă, dar copii din perspectiva cunoştinţelor religioase.

Considerăm că această lucrare le poate fi de ajutor nu doar celor mici, ci şi celor mari. Fără a avea pretenţia de a fi un catehism pentru adulţi (recomandăm în acest sens, de exemplu, Compendiul Catehismului Bisericii Catolice), poate constitui un bun punct de plecare pentru adultul care se apropie pentru prima oară în mod sistematic de adevărurile de credinţă. Am văzut atâtea cazuri în care copiii, aflaţi de exemplu în parcursul de pregătire pentru Prima Împărtăşanie solemnă, şi-au implicat şi părinţii în studierea noţiunilor de credinţă, stârnind şi în aceştia interesul. Îi invităm astfel şi pe cei mari, dar "începători" în ale credinţei, să studieze acest catehism, chiar împreună cu copiii lor, apelând apoi şi la alte resurse, mai potrivite vârstei.

 

Dragi cateheţi,

Catehismul de faţă nu este în sine o lucrare strict originală, căci el are la bază Catehismul Romano-Catolic (ediţia publicată de ARCB în 1991), pe care s-a construit vizându-se trei obiective: să fie un material actualizat, ca limbă dar şi în linia Catehismului Bisericii Catolice (1993) şi a Compendiului (2006) care i-a urmat; să fie mai amplu, adesea dezvoltând răspunsurile şi completând cu noi întrebări; să fie adaptat Bisericii Greco-Catolice, cu diferenţele datorate tradiţiei răsăritene.

Dincolo de cele trei catehisme deja amintite, s-au folosit numeroase alte lucrări, unele de dinainte de 1948, altele mai actuale, în limba română dar şi în engleză, atât greco-catolice cât şi romano-catolice. Lista lor este indicată la final. Munca noastră a fost aşadar mai mult una de a compila din materialele existente un catehism pentru copii şi de a realiza desenele care îl însoţesc. Rezultatul îl aveţi acum în faţă: perfectibil, dar sperăm de folos. Prin talentul catehetului, acest material poate ajuta pentru o cateheză fie a copiilor mici, fie a candidaţilor pentru Prima Împărtăşanie solemnă, fie a celor care au trecut deja de această pregătire specială. Prin structura lui, cu întrebări şi răspunsuri, catehismul de faţă nu oferă lecţii propriu-zise, dar poate fi punct de pornire pentru abordarea unor itinerarii catehetice sau material concluziv după expunere.

Ne-am bucurat de ajutorul unor persoane implicate în cateheză, şi le amintim cu o recunoştinţă specială pe Adriana Tuşa, Otilia David, Cristina Sechelea, sr. Benigna (Congregaţia Maicii Domnului) şi sr. Rodica (Congregaţia Surorilor lui Isus Răscumpărătorul). Observaţiile lor au completat fericit această lucrare. Au muncit mult alături de noi pr. Marius Furtună (consilier cu învăţământul religios şi cateheza – când am început să scriem catehismul) şi pr. Florin Bozântan (consilier teologic), care ne-au ajutat să exprimăm cât mai clar adevărurile de credinţă. Desigur, au fost şi alţi preoţi şi cateheţi care au citit, integral sau parţial, lucrarea înainte de tipărire şi ne-au oferit sugestiile lor utile, cărora le suntem de asemenea recunoscători. Ne rugăm Domnului să îi răsplătească pe toţi pentru eforturile depuse.

Ne bucurăm că acest material apare la 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice, chiar în Anul Credinţei. Se întâmplă astfel din dorinţa PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care ne-a încurajat ca acest catehism, iniţial o lucrare strict pentru munca noastră cu copiii la cateheza din parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Cluj-Napoca, să fie mai bine structurat şi dezvoltat, pentru a putea fi tipărit. Îi suntem recunoscători pentru încrederea acordată şi pentru observaţiile atente făcute personal pe marginea textului. Cu ajutorul Domnului, catehismul va fi doar un punct de plecare, urmându-i şi alte lucrări catehetice pentru copii, în alte forme decât în întrebări şi răspunsuri. Până atunci îl vom completa cu fişe de activităţi, jocuri şi diverse alte resurse, pentru care vă invităm să vizitaţi www.Cateheza.ro şi www.Credinta-Catolica.ro.

Vă oferim din toată inima această lucrare, mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru că am reuşit să o aducem în acest punct şi invocând Spiritul Sfânt să lucreze în inimile celor care o vor studia.

Oana şi Radu Capan

Cluj-Napoca, 13 noiembrie 2012
sărbătoarea Sf. Ioan Gură de AurImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *