Meniu

Despre primii oameni şi păcatul strămoşesc

 1. Cine este omul?

  Omul este o fiinţă formată din trup şi suflet, cu inteligenţă proprie şi voinţă liberă, creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

 2. Pentru ce l-a făcut Dumnezeu pe om?

  Dumnezeu l-a făcut pe om ca omul să îl cunoască, să îl iubească, să îl slujească, şi astfel să dobândească viaţa veşnică.

 3. Sufletul omului moare odată cu trupul?

  Sufletul omului nu moare odată cu trupul, ci trăieşte veşnic, adică este nemuritor. La moarte, sufletul se separă de trup.

 4. Cum se numeau cei dintâi oameni?

  Cei dintâi oameni se numeau Adam şi Eva; ei sunt strămoşii neamului omenesc (protopărinţii noştri).

 5. Cum erau la început cei dintâi oameni?

  Cei dintâi oameni au fost creaţi de Dumnezeu buni, sfinţi şi drepţi. Ei trăiau în Grădina Edenului, paradisul pământesc, fericiţi şi în starea harului sfinţitor, bucurându-se de darurile preternaturale: cunoaşterea insuflată, lipsa suferinţei, a morţii, a dorinţelor dezordonate.

 6. Au rămas Adam şi Eva buni?

  Adam şi Eva nu au rămas buni: ei au păcătuit mâncând din pomul oprit. Pentru acest act de neascultare a poruncii lui Dumnezeu ei au fost alungaţi din paradis.

 7. Cum se numeşte păcatul săvârşit de Adam şi Eva?

  Păcatul săvârşit de Adam şi Eva se numeşte păcatul strămoşesc sau originar – acesta nu a dăunat numai primilor oameni, ci s-a transmis la întreg neamul omenesc. Doar Fecioara Maria a fost ferită de păcatul strămoşesc.

 8. Ce consecinţe are păcatul strămoşesc?

  Pe lângă pierderea darului supranatural al vieţii divine şi a dreptului la fericirea cerească, păcatul strămoşesc a dus şi la pierderea darurilor preternaturale, introducând în lume ignoranţa, suferinţa, moartea şi înclinarea spre păcat.

 9. Ce a făcut Dumnezeu după căderea în păcat?

  După căderea în păcat, Dumnezeu nu i-a părăsit pe oameni, ci a avut milă de ei, făgăduind şi, la împlinirea timpului, trimiţând un Mântuitor.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *