Meniu

Rugăciunea domnească

 1. Care este rugăciunea domnească?

  Rugăciunea domnească este rugăciunea "Tatăl nostru", singura pe care ne-a învăţat-o însuşi Domnul nostru Isus Hristos (de aici numele de "domnească").

 2. Cum este împărţită rugăciunea domnească?

  Rugăciunea domnească începe cu invocarea lui Dumnezeu şi continuă cu şapte cereri: primele trei legate de Dumnezeu, ultimele patru legate de nevoile noastre.

   invocare

   Tatăl nostru care eşti în ceruri,

   cererea 1

   sfinţească-se numele Tău,

   cererea 2

   vină Împărăţia Ta,

   cererea 3

   facă-se voia Ta, precum în cer,

   aşa şi pe pământ.

   cererea 4

   Pâinea noastră cea de toate zilele

   dă-ne-o nouă astăzi

   cererea 5

   şi ne iartă nouă păcatele noastre

   precum şi noi iertăm greşiţilor noştri

   cererea 6

   şi nu ne duce pe noi în ispită,

   cererea 7

   ci ne mântuieşte de cel rău.

   final

   Amin.

 3. De ce îi spunem lui Dumnezeu "Tatăl nostru"?

  Prin Botez, noi devenim fii adoptivi ai lui Dumnezeu, pe care îl putem numi aşadar Tată. Aşa după cum ni l-a revelat Isus Hristos, este un Tată milostiv şi iubitor de oameni, care ascultă rugăciunile copiilor Săi, un Tată cu care putem şi trebuie să avem o relaţie personală de iubire.

 4. Ce cerem când spunem "sfinţească-se numele Tău"?

  Cerem ca toţi oamenii să recunoască sfinţenia numelui lui Dumnezeu, să iubească şi respecte acest nume. Dorim, de asemenea, ca viaţa noastră, trăită în sfinţenie, să fie o laudă adusă numelui divin al Celui care este izvorul sfinţeniei.

 5. Ce cerem când spunem "vină Împărăţia Ta"?

  Cerem venirea finală a Împărăţiei lui Dumnezeu, prin întoarcerea lui Hristos în glorie. În acelaşi timp, cerem ca Împărăţia lui Dumnezeu să crească şi să se răspândească încă de pe acum pe tot pământul.

 6. Ce cerem când spunem "facă-se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ"?

  Cerem ca voinţa lui Dumnezeu să fie împlinită cu credinţă şi cu bucurie, din iubire şi nu din teamă, de către toţi oamenii de pe pământ, aşa cum şi îngerii şi sfinţii împlinesc în cer voinţa lui Dumnezeu.

 7. Ce cerem când spunem "pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi"?

  Îi cerem lui Dumnezeu, izvorul oricărui bine, să ne dea în fiecare zi cele necesare pentru trup şi pentru suflet. Cerem pâine pentru trup, precum şi Pâinea Vieţii pentru suflet.

 8. Ce cerem când spunem "şi ne iartă nouă păcatele noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri"?

  Îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte păcatele oferind şi măsura: după cum ştim noi înşine să iertăm. Ne recunoaştem păcătoşi şi ne amintim că şi noi trebuie să îi iertăm pe ceilalţi.

 9. Ce cerem când spunem "nu ne duce pe noi în ispită"?

  Îi cerem lui Dumnezeu să ne ferească de ispitele care ne pot duce la păcat şi să ne dea puterea de a colabora cu harul, pentru a ne împotrivi lor. Recunoaştem astfel că, din cauza înclinării spre păcat, avem nevoie de ajutorul Lui pentru a nu cădea în ispită.

 10. Ce cerem când spunem "ne mântuieşte de cel rău"?

  Cerem de la Dumnezeu ajutor împotriva tuturor relelor: împotriva celor care ne ameninţă trupul, dar mai ales a celor care pun în pericol viaţa sufletului. Dacă ne punem încrederea în Dumnezeu, nu ne temem de cel rău şi de uneltirile lui.

 11. Pentru ce spunem "Amin" la sfârşitul rugăciunii?

  La sfârşitul rugăciunii "Tatăl nostru" spunem "Amin", adică "Aşa să fie", pentru a ne arăta încrederea că vom fi ascultaţi.Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *