Meniu

Salutarea îngerească

 1. Care este cea mai cunoscută rugăciune după "Tatăl nostru"?

  După rugăciunea "Tatăl nostru", cea mai cunoscută rugăciune este "Născătoare de Dumnezeu" ("Bucură-te, Marie" sau "Salutarea îngerească"), o rugăciune închinată Preasfintei Fecioare Maria.

 2. Cum este împărţită salutarea îngerească?

  Rugăciunea are două părţi importante: una de laudă şi alta de cerere.

  partea

  de laudă

  Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău, că l-ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre.

  partea

  de cerere

  Preasfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoşii, acum şi în ora morţii noastre. Amin.

 3. De ce rugăciunea începe cu "Născătoare de Dumnezeu Fecioară"?

  Tradiţia răsăriteană începe această rugăciune cu amintirea unui adevăr pe care Biserica l-a definit în 431, la Conciliul de la Efes: Preasfânta Fecioară Maria este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos). Nu ne rugăm unei femei oarecare, ci Mamei lui Dumnezeu! (vezi şi nr. 79)

 4. Ale cui sunt cuvintele: "Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine"?

  Aceste cuvinte îi aparţin Arhanghelului Gabriel, care i le-a adresat Fecioarei Maria atunci când, trimis de Dumnezeu, i-a dat vestea că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu (cf. Luca 1,28).

 5. Ce dorim să spunem cu aceste cuvinte ale Arhanghelului?

  Ne însuşim şi noi salutul Arhanghelului şi o lăudăm pe cea care este "plină de har" pentru că "Domnul este cu ea". Mărturisim astfel că sufletul Mariei nu a fost niciodată întinat de păcatul strămoşesc, şi nici de cel mai mic păcat actual.

 6. Ale cui sunt cuvintele: "Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău"?

  Aceste cuvinte îi aparţin Elisabetei, verişoara Preasfintei Fecioare Maria şi mama lui Ioan Botezătorul. Primind vizita Mariei, care îl avea deja în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, Elisabeta şi-a simţit propriul prunc tresărind în pântece. Atunci, inspirată de Spiritul Sfânt, a recunoscut că Maria este Maica Domnului (vezi Luca 1,42-43).

 7. Ce dorim să spunem cu aceste cuvinte ale Elisabetei?

  Prin aceste cuvinte recunoaştem faptul că Fecioara Maria este binecuvântată mai mult decât toate femeile, pentru că a fost aleasă de Dumnezeu pentru a-l naşte pe Fiul Lui, Isus Hristos.

 8. Ce dorim să spunem prin cuvintele: "l-ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre"?

  Trupul Fecioarei Maria a fost timp de nouă luni "tabernacolul" în care a locuit însuşi Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos. Astfel, prin Maria a venit pe pământ Mântuitorul neamului omenesc.

 9. Ce îi cerem Fecioarei Maria în partea a doua a rugăciunii?

  Spunând "Preasfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi", îi cerem să mijlocească pentru noi, deoarece ea, Mama noastră, se află într-o poziţie privilegiată: dintre toţi oamenii, este cea mai apropiată de Isus Hristos, la care duce rugăciunile noastre ştiind că Fiul o va asculta.

 10. Pentru cine îi cerem să se roage?

  "Pentru noi, păcătoşii". Ne recunoaştem păcătoşi, dar suntem încrezători că rugăciunea noastră către Maria, Maica milostivirii, va fi ascultată, căci "nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ta, cel ce a cerut ajutorul şi mijlocirea ta" (rugăciune mariană).

 11. Pentru ce îi cerem Fecioarei Maria să se roage?

  Îi încredinţăm Fecioarei Maria toate grijile, toate nevoile noastre, cerându-i să se roage pentru noi în fiecare clipă, adică "acum", dar mai ales "în ora morţii noastre", când dorim să fie alături de noi şi să ne conducă în cer, la Fiul ei.

Rugăciune

Spirite Sfinte, învaţă-mă să mă rog! Ajută-mă să găsesc cuvintele potrivite şi să vorbesc din inimă şi cu încredere, conştient că Dumnezeu Tatăl mă iubeşte şi mă ascultă cu răbdare. Ajută-mă să însoţesc cu rugăciunea începutul şi sfârşitul zilei, precum şi toate momentele importante, mulţumind pentru binecuvântările primite şi cerând întărire în încercări. Ajută-mă să nu uit de Preasfânta Fecioară Maria, de îngeri şi de sfinţi, care pot mijloci pentru mine la Domnul. Dar mai ales ajută-mă să înalţ la Cer rugăciuni bineplăcute, prin care să îl laud pe Tatăl, să îmi arăt recunoştinţa pentru grija ce mi-o poartă, să îi cer iertare pentru supărările provocate, şi, luminat de Tine, să îi cer lucrurile cu adevărat de folos pentru mine şi pentru semeni. Amin.Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *