Meniu

Cercetarea cugetului

56. Cum trebuie să începem cercetarea cugetului?

Cercetarea cugetului trebuie să o începem chemând în ajutor pe Sfântul Duh.

EXPLICAȚIE: Pentru că trebuie să ne amintim toate păcatele noastre, este foarte greu să facem aceasta singuri, pentru că și un lucru pierdut mai ușor se află la lumina soarelui decât la întunericul nopții; memoria noastră e slabă si de aceea avem nevoie de ajutorul Sfântului Duh, ca El, cu lumina sa cerească, să împrăștie întunericul minții noastre ca să cunoaștem răul săvârșit.

57. Cum putem face cercetarea cugetului?

Putem să face cercetarea cugetului, întrebându-ne cum și de câte ori am păcătuit împotriva poruncilor lui Dumnezeu și ale Bisericii.

EXPLICAȚIE: Păcatul, fiind o călcare a legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii, îl cunoaștem îndată ce ne gândim serios dacă am îndeplinit, sau nu, aceste legi. Pentru aceasta e foarte bine să ne folosim de o carte de rugăciuni unde să găsim modul cum se face cercetarea cugetului.

58. Cum își pot aduce aminte copiii de păcatele lor?

Copiii își pot aduce aminte de păcatele lor dacă se gândesc cum s-au purtat în biserică, la școală, acasă, cu părinții, pe stradă, pe câmp, singuri și cu alții.

59. Trebuie să ne aducem aminte și de numărul păcatelor?

Da, trebuie să ne aducem aminte și de numărul fiecărui păcat de moarte.

EXPLICAȚIE: Trebuie să ne aducem aminte de numărul păcatelor, pentru că cu atât mai mult am supărat pe Dumnezeu, cu cât am săvârșit de mai multe ori același păcat; de aceea și pedeapsa de care ne-am învrednicit trebuie să fie mai mare.

Pilde

I. O bună copilă înainte de a începe cercetarea cugetului îngenunchea înaintea unei icoane a Prea Sf. Fecioare, și îi zicea: «Fecioară binecuvântată, dobândește-mi de la Domnul harul să mă spovedesc bine și să cunosc păcatele mele». Apoi se îndrepta spre Isus Răstignit și cu toată ardoarea repetă: «O Doamne, tu care cunoști secretul inimilor, ajută-mă să cunosc toate greșelile, ce le-am săvârșit, pentru a le putea mărturisi cum trebuie, ca să dobândesc de la Inima ta preasfântă o deplină iertare». Apoi începea să se cerceteze în liniște.

(Mekler Ex.)

 

II. Magdalena de Auguillora, o doamnă bogată, nu prea avea grijă să-și facă bine cercetarea cugetului. Într-o zi, cu cercetarea cugetului rău făcută, se duse să se spovedească la sf. Filip Neri. Dar sfântul îi zise cu severitate: «Mergi mai întâi să-ți faci mai bine cercetarea cugetului, și apoi întoarce-te». Doamna ascultă, își făcu din nou cercetarea cugetului cu o mai mare îngrijire și recunoscu că avea mai multe păcate, și chiar mai mari, decât aflase la întâia cercetare. Întorcându-se la picioarele sfântului, îi mulțumi pentru lecția ce i-a dat-o, și-i făgădui că așa va face pentru toată viața.

(Viața)

Practică: Înainte de a începe cercetarea cugetului, roagă-te Domnului ca să te ajute ați cunoaște păcatele săvârșite, așa cum le vei cunoaște în ziua judecății. Pentru a-ți înlesni această cercetare ar fi bine să te cercetezi în fiecare seară, când te culci, să vezi ce greșeli ai săvârșit, precum și să te mărturisești mai des după pilda sfinților și a persoanelor, care știu a prețui mântuirea sufletului.
© Editura Serafica, str. Teiului, nr. 20, RO-611047-Roman, serafica.ofmconv.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *