Meniu

Faptele de milostenie sufletească

 1. Faptele de milostenie sufletească sunt cele care se îndreaptă către sufletul aproapelui nostru.
 2. Sunt în principal patru astfel de fapte, şi anume: a învăţa pe cei neştiutori, a da sfaturi bune, a-i consola pe cei mâhniţi, a te ruga şi a-L ruga pe Dumnezeu pentru cei vii şi pentru cei morţi.
 3. După aceste fapte de milostenie trupească şi sufletească spune Evanghelia că vom fi judecaţi în ultima zi:
  Când va veni Fiul Omului în măreţia Sa, şi toţi îngerii cu El, atunci va şedea pe tronul Său de mărire. Dinaintea Lui se vor aduna toate popoarele, iar El îi va despărţi pe unii de alţii, după cum păstorul desparte oile de capre, şi va pune oile la dreapta Sa, iar caprele, la stânga. Atunci Regele le va spune celor de la dreapta Sa: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi Împărăţia gătită vouă de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând, iar voi Mi-aţi dat de mâncare; am fost însetat, iar voi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, iar voi M-aţi primit; am fost gol, iar voi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, iar voi M-aţi căutat; am fost în închisoare, iar voi M-aţi vizitat. Atunci drepţii Îi vor răspunde: Doamne, când Te-am văzut flămând, şi Ţi-am dat de mâncare, sau însetat, şi Ţi-am dat de băut? Când Te-am văzut străin, şi Te-am primit, sau gol, şi Te-am îmbrăcat? Când Te-am văzut bolnav sau la închisoare, şi Te-am vizitat? Şi Regele le va răspunde: Adevărat vă spun: orice aţi făcut pentru unul din fraţii Mei mai mici, aţi făcut-o pentru Mine. (Mt 25, 31-40)

Explicaţia Tabloului

 1. Acest tablou reprezintă faptele de milostenie sufletească.

A învăţa pe cei neştiutori

 1. Prima faptă de milostenie sufletească este a-i învăţa pe cei neştiutori.
 2. În partea de sus a acestui tablou, Sfântul Ioan Botezătorul învăţă poporul şi dă sfaturi înţelepte mulţimii care-i pune întrebări. El pregătea astfel inimile în vederea primirii Domnului nostru.
 3. În colţul de sus, stânga, vedem un Frate al Şcolilor creştine, care-i învaţă pe elevii săi.

A da sfaturi bune

 1. A doua faptă de milostenie spirituală este a da sfaturi bune.
 2. În stânga tabloului, Sfântul Ioan Botezătorul îi reproşează lui Irod purtarea sa imorală."Nu-ţi este permis, i-a spus el, s-o ai pe femeia fratelui tău. "
 3. În colţul de jos, vedem un distribuitor al unei reviste creştine, destinat să combată presa imorală şi să facă mai bine cunoscută şi iubită religia.

A-i mângâia pe cei mâhniţi

 1. A treia faptă de milostenie spirituală constă în a-i mângâia pe cei mâhniţi.
 2. În dreapta tabloului, Isus Hristos o consolează pe văduva din Naim şi îi învie fiul. Într-o zi, când Domnul nostru trecea prin acest oraş cu ucenicii Săi, era înmormântat fiul unic al unei văduve. Isus, cuprins de milă pentru ea, i-a spus"Nu mai plânge. " Apoi s-a apropiat şi a atins sicriul. Cei care-l purtau s-au oprit, iar El a spus:"Tinere, îţi poruncesc, ridică-te!" Îndată mortul s-a ridicat în capul oaselor şi a început să vorbească, şi Isus l-a înapoiat mamei sale.
 3. Medalionul care de mai sus, dreapta, înfăţişează un tânăr care urmează să se îndepărteze de familia sa şi care îşi consolează fratele mai mic, arătându-i cerul unde se vor regăsi într-o zi.

A te ruga pentru cei vii şi pentru cei morţi

 1. A patra faptă de milostenie spirituală este a te ruga şi a face pe alţii să se roage pentru cei vii şi pentru cei morţi.
  1) În partea de jos a tabloului, Iuda Macabeul se roagă cu armata sa pentru soldaţii care au murit în luptă. După ce şi-a terminat rugăciunea, el a făcut o chetă şi a trimis ce a strâns la Ierusalim, pentru ca să se facă o jertfă pentru păcatele celor morţi.
  2) Medalionul pe care-l vedem în dreapta înfăţişează o persoană care se roagă, în faţa unui mormânt, pentru părinţii săi răposaţi.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *