Meniu

Faptele de milostenie trupească

Explicaţia Tabloului

 1. Milostenia este o virtute care ne invită să fim plini de compasiune faţă de nenorocirile celuilalt şi să îl ajutăm.
 2. Sunt două feluri de fapte de milostenie: trupeşti şi spirituale.
 3. Cele trupeşti sunt cele care le săvârşim faţă de aproapele, atunci când îl ajutăm în suferinţele sau nevoile sale trupeşti.
 4. E vorba aici de: a-i ajuta pe săraci, a vizita bolnavii, a primi pelerini şi a înmormânta morţii.
 5. Acest tablou reprezintă faptele de milostenie trupească.

A-i ajuta pe săraci

 1. Prima faptă de milostenie trupească este a-i ajuta pe cei săraci.
 2. Partea de sus a tabloului ni-l înfăţişează pe profetul Ilie, înmulţind făina şi uleiul văduvei lui Sarepta. Iată faptele. În timp ce foamea decima regatul Israelului, Ilie, din ordinul lui Dumnezeu, a mers la Serepta, în faţa sidonienilor. Ajuns la poarta oraşului, a zărit o femeie care aduna lemne; el a chemat-o şi i-a spus:"Dă-mi un pic de apă să beau." Şi când ea a plecat să-i caute, el a strigat în urma ei:"Adu-mi te rog şi o bucată de pâine. " Ea i-a răspuns: "Trăiască Domnul Dumnezeul Vostru! Nu am decât un pic de făină într-o oală, atât cât poţi ţine în căuşul palmei şi un pic de ulei într-un vas. Vin aici să strâng nişte lemne pentru a merge să gătesc pentru mine şi fiul meu, să mâncăm şi apoi să murim." Ilie i-a spus: "Nu te teme; fă cum ai spus: dar fă pentru mine mai întâi din acest rest de făină o pâinişoară coaptă în cenuşă şi adu-mi-o şi apoi vei face şi pentru tine şi pentru fiul tău. Căci iată ce spune Domnul Dumnezeul lui Israel: Făina care este în această oală nu se va termina şi uleiul care este în acest vas nu va scădea până în ziua în care Domnul va face să cadă ploaia pe pământ."
 3. Această poveste ne arată că Domnului Îi place să recompenseze, chiar prin bunuri trecătoare, pe cei care practică milostenia faţă de cei săraci.
 4. Medalionul din colţul superior, stânga, înfăţişează o persoană care face pomană unui sărac.

Vizitarea bolnavilor

 1. A doua faptă de milostenie trupească este vizitarea bolnavilor.
 2. Aceasta este înfăţişată, în stânga tabloului, prin bunul samaritean din Evanghelie.
  Un om cobora de la Ierusalim spre Ierihon, şi el a căzut în mâinile unor tâlhari, care l-au despuiat şi, după ce l-au acoperit de răni, au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. Or, s-a întâmplat ca un preot să coboare pe acelaşi drum şi, văzându-l, a trecut pe lângă el. La fel, un levit, aflându-se prin apropiere, îl văzu şi trecu mai departe. Dar un samaritean care, trecând pe acolo, a venit aproape de el şi, văzându-l, fu cuprins de milă. Şi apropiindu-se, i-a legat rănile, a turnat peste ele untdelemn şi vin, apoi l-a pus pe animalul său, l-a dus la un han şi a avut grijă de el. Şi a doua zi, scoţând doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a spus: Ai grijă de el şi tot ce vei cheltui în plus, eu însumi îţi voi da înapoi la întoarcere. (Lc 10, 30-36)
 3. Medalionul din colţul inferior, stânga, înfăţişează o soră de caritate îngrijind un bolnav.

A-i adăposti pe pelerini

 1. A treia faptă de milostenie trupească este a-i primi pe pelerini.
 2. Aceasta este înfăţişată în partea de jos a tabloului, prin Avraam ce oferă ospitalitate îngerilor care mergeau să distrugă oraşele Sodoma şi Gomora.
 3. Medalionul din colţul inferior, dreapta, înfăţişează un călugăr oferind ospitalitate unui pelerin.

A îngropa pe cei morţi

 1. A patra faptă de milostenie trupească este a-i îngropa pe cei morţi.
 2. Aceasta este înfăţişată, în dreapta tabloului, prin omul Sfânt Tobie, îngropând pe unul dintre tovarăşii săi de captivitate. El oferea astfel un ultim omagiu fraţilor săi persecutaţi, punându-şi în pericol viaţa.
 3. Medalionul din colţul superior, dreapta, reprezintă un preot împrăştiind apă sfinţită peste un mort care tocmai a fost înmormântat.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *