Meniu

Imagine: Triumful crucii

Acest vechi mozaic din bazilica romană "Sfântul Clement" celebrează triumful crucii, mister central al credinţei creştine. Se poate observa înfloritura luxuriantă a unui tufiş de acantă, din care ies ramuri foarte numeroase ce se extind în toate direcţiile, cu florile şi roadele lor. Vitalitatea acestei plante este dată de crucea lui Isus, al cărui sacrificiu constituie re-crearea omenirii şi a cosmosului. Isus este noul Adam care, prin misterul pătimirii, morţii şi învierii sale, face să reînflorească omenirea, reconciliind-o cu Tatăl.

În jurul lui Cristos suferind sunt doisprezece porumbei albi, care îi reprezintă pe cei doisprezece apostoli. La picioarele crucii sunt Maria şi Ioan, discipolul preaiubit:

"Văzând Isus că stătea acolo mama lui şi discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: «Femeie, iată-l pe fiul tău!» Apoi, i-a spus discipolului: «Iat-o pe mama ta!» Şi, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,26-27).

Sus, se întinde mâna Tatălui, care oferă o coroană de glorie Fiului său învingător asupra morţii prin misterul său pascal.

La baza plantei este un mic cerb care luptă împotriva şarpelui răului.

Din această plantă, care reprezintă copacul răscumpărării, ţâşneşte un izvor de apă, ce dă viaţă celor patru râuri, care simbolizează cele patru evanghelii, la care se adapă credincioşii, aşa cum fac cerbii la izvoarele de apă vie. Biserica este prezentată aici ca o grădină cerească însufleţită de Isus, adevăratul pom al vieţii.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *