Meniu

Păcatele împotriva curăţiei

Folosiţi-vă cunoştinţele şi dovediţi-vă intuiţia

"Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici răutăcioşii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu" (1Cor 6,9-10).

Ce păcate întâlneşti în acest text? Care este pedeapsa pentru ele? Cum comentezi exprimarea‚ "nu vă amăgiţi"?

1. Ce interzic poruncile a VI-a şi a IX-a?

Cele două porunci opresc toate gândurile, dorinţele şi faptele necurate, precum şi tot ceea ce poate duce la necurăţie. Sfântul Paul spune ca păcatul necurăţiei nici să nu se pomenească între creştini (cf. Ef 5,3). Din nefericire acest păcat este atât de răspândit, încât sfântul Alfons spune că dintre o sută de osândiţi la iad, nouăzeci şi nouă se osândesc pentru păcatul necurăţiei.

2. Păcatele împotriva acestor porunci

Gândurile necurate sunt păcate care duc la fapte rele, mai ales atunci când ne place de ele şi nu le alungăm. Dacă le îndepărtăm n-am săvârşit nici un păcat, dimpotrivă am câştigat vrednicia Domnului. Nu gândul râu este păcat, ci consimţământul dat.

A dori să faci lucruri necurate este la fel de grav ca şi cum le-ai face (cf. Mt 5,28). Rostirea vorbelor necurate, privirea lucrurilor necurate (la televizor, pe internet, în reviste etc.), indecenţa în îmbrăcăminte sunt păcatele împotriva poruncii a VI-a.

Necurăţia este dorinţa dezordonată pentru plăcerile sexuale, care se manifestă în mai multe moduri: desfrâu (unirea trupească în afara căsătoriei între un bărbat şi o femeie), adulterul, violul şi incestul, pornografia, prostituţia, homosexualitatea, masturbaţia.

Aplicaţi noile cunoştinţe

1. Daţi exemple de persoane sfinte care au luptat pentru păstrarea virtuţii curăţiei.

2. Care era învinuirea pe care o aducea sfântul Ioan Botezătorul lui Irod? Cum a plătit această faptă?

3. Care a fost atitudinea lui Isus faţă de femeile păcătoase şi de ce?

4. Cum explici că aceste păcate sunt atât de răspândite?

5. Ce poţi face pentru a-i ajuta pe cei care au căzut în acest păcat?Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *