Meniu

Întâmplare relatată de părintele Daniele il Faranita din „Spuse şi fapte ale părinţilor deşertului” (sec. III-V)

Părintele Daniele il Faranita a povestit într-o zi acest episod: „Părintele Arsenio ne spunea despre un călugăr din Scete că era foarte muncitor, dar cam indiferent în ale credinţei. Din ignoranţă se înşela spunând: „Pâinea pe care o mâncăm la sfânta Liturghie nu este trupul lui Cristos real, ci un simbol”. Doi preoţi au auzit această afirmaţie şi, ştiind că Arsenio era un om pios şi bun, se gândeau că vorbea fără vină, din ignoranţă. Atunci s-au dus la el şi i-au spus: „Părinte Arsenio, am auzit că o persoană afirmă ceva contrar credinţei noastre: pâinea pe care o primim la sfânta Liturghie nu ar fi adevăratul trup al lui Cristos, ci un simbol”. Bătrânul a răspuns: „Eu sunt acela care spune aceasta!” Au început atunci să-l convingă: „Tu nu trebuie să crezi aceasta, ci ceea ce ne învaţă Biserica Catolică. Noi credem că această pâine este trupul lui Cristos şi în acest potir este sângele lui Cristos, real şi nu în simbol…”. Dar bătrânul a răspuns: „Dacă nu va fi un fapt care să mă convingă, nu voi crede”. Cei doi preoţi i-au spus: „Săptămâna asta ne vom ruga lui Dumnezeu privitor la acest mister şi credem că Dumnezeu ni-l va dezvălui”. […] La sfârşitul săptămânii, duminica, au mers în biserică şi au stat toţi trei deoparte, iar bătrânul era în mijlocul fraţilor, pe o treaptă. Ochii lor s-au deschis. Când pe sfântul altar a fost pusă pâinea pentru jertfă, numai cei trei au văzut în locul ei un copilaş; şi când preotul a întins mâna pentru a frânge pâinea, iată că s-a coborât din cer un înger al Domnului cu o spadă; a jertfit copilul şi a vărsat sângele său în potir.

Când preotul a frânt pâinea în mici bucăţi, îngerul a tăiat din copilaş mici bucăţi; iar când s-au apropiat de altar pentru a primi sfintele daruri, bătrânului i s-a oferit carne sângerândă. La această vedere el a fost cuprins de o mare spaimă şi a strigat: „Cred, Doamne, că pâinea este trupul tău şi în potir este sângele tău”. Şi îndată carnea pe care o avea în mână a luat aspectul pâinii, conform misterului; el s-a împărtăşit mulţumind lui Dumnezeu”.

(Mulţumiri părintelui Philippe Luisier SJ pentru semnalarea acestui episod).

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *