Meniu

Miracolul de la Siena (1730)

În ajunul renumitei curse de cai de la Siena, în 1730, câţiva hoţi au intrat în biserica franciscanilor minori la Porta Camollia şi, forţând tabernacolul, au luat ostiile consacrate, care au fost găsite două zile după aceea într-o altă biserică, „Santa Maria di Provenzano”, de un preot care avea misiunea să adune ofertele, în cutia milei.

Erau tocmai cele 351 de ostii furate. Pentru a fi siguri, au controlat din nou tiparul cu care au fost pregătite: coincideau perfect! O dată curăţate, ostiile au fost păstrate cu grijă, dar apoi au fost aproape uitate.

A trecut circa jumătate de secol şi, cu ocazia capitolului provincial, ministrul general al Franciscanilor Minori, preotul Vipera, mergând în vizită la conventul din Siena, a auzit vorbindu-se despre acele ostii şi a vrut să le vadă: erau încă intacte.

Lumea a început să vorbească despre minune. În anul 1789 a intervenit episcopul de Siena dispunând o expertiză: 320 de ostii erau proaspete ca şi cum ar fi fost abia făcute, celelalte au fost deteriorate de experţii care le-au mânuit. Încă nesigur, episcopul a decis să facă o probă ulterioară: a poruncit să se pună o anumită cantitate de ostii care nu erau consacrate într-o cutie asemănătoare cu aceea care le conţinea pe acelea furate şi să le deschidă după zece ani. Din urnă au ieşit numai fragmente putrede şi viermi!

În 1914 episcopul Scaccia a aprobat ca ostiile să fie expertizate de un grup de chimişti (printre care era şi slujitorul lui Dumnezeu Giuseppe Toniolo), care au constatat starea optimă. Gustul ostiilor făcute cu pâine azimă era perfect.

Ajungem astfel în timpurile noastre: la 14 septembrie 1980, Ioan Paul al II-lea a îngenuncheat înaintea acelei urne spunând: „Este prezenţa lui Dumnezeu!”. Şi astăzi, după 272 de ani, ostiile minunate se păstrează intacte în biserica „Sfântul Francisc” din Siena.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *