Meniu

Miracolul de la Torino (1453)

Printre manifestările euharistice miraculoase, celebru este miracolul petrecut la Torino în ziua de 6 iunie 1453, în timpul unui jaf comis de soldaţii străini care se îndreptau către oraşul piemontez.

Unul dintre aceşti nemernici a intrat într-o biserică din satul Exilles şi a forţat tabernacolul furând ostensoriul din argint cu ostia consacrată. A înfăşurat obiectul sfânt într-o ţesătură, a băgat-o într-un sac cu restul de pradă şi a pus totul pe spatele catârului. Când hoţul a ajuns la Torino, catârul s-a oprit blocat înaintea bisericii „Sfântul Silvestru” şi nu a fost nici un chip să-l facă să continue drumul, cu toate loviturile primite.

Lumea a încercat zadarnic să-l facă pe bietul animal să meargă mai departe, acesta părea pietrificat. Dintr-o dată, fără ca nimeni să-l atingă, sacul cu lucrurile furate a început să se mişte, să se agite, ca şi cum ar fi fost ceva viu. Frânghiile care-l ţineau legat de catâr s-au rupt şi a ieşit ostensoriul cu ostia consacrată, pe care nici unul nu a avut curajul să o atingă, temându-se de sacrilegiul care fusese făcut. Ostensoriul s-a ridicat în aer, ajungând la o înălţime de unde putea fi văzut din orice punct al pieţei. Aici a rămas imobil, aşa cum ar fi fost ţinut de o mână invizibilă. Şi ostia emana o rază de lumină vie.

Soldatul sacrileg a rămas uimit. Lumea s-a aruncat în genunchi să se roage, să plângă, să-şi bată pieptul, cerând îndurare.

Vestea despre minune s-a răspândit ca un fulger. Printre lumea care a alergat se afla şi episcopul din acel oraş, Mons. Luigi Romagnono, care a fost martor la a doua parte a minunii: ostensoriul s-a deschis, arătând ostia sfântă, strălucitoare ca soarele la amiază. Episcopul a cerut să-i fie adus un potir şi l-a înălţat spre cer, către acea ostie, cu rugăciuni fierbinţi şi cu lacrimi, implorând pe Dumnezeu din preasfântul sacrament să se coboare şi să rămână printre fiii săi! La această rugăciune lumina s-a diminuat şi ostia a coborât în potirul care era în mâinile prelatului, lăsând în aer o fâşie luminoasă care imediat după aceea a dispărut.

Atunci a avut loc o procesiune solemnă. Cu rugăciuni şi cântări de bucurie, ostia sfântă a fost aşezată în catedrala oraşului. Pe locul unde s-a petrecut minunea, pentru amintire veşnică, a fost construită biserica „Corpus Domini”, una dintre cele mai importante din Torino. O piatră comemorativă aminteşte şi astăzi faptul petrecut atunci.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *