Meniu

Miracolul din Bolsena (1263)

În biserica „Sfânta Cristina” din Bolsena a avut loc în 1263 miracolul euharistic al corporalului însângerat, care este păstrat în catedrala din Orvieto.

Redăm textul de pe lespedea comemorativă din Bolsena, după traducerea italiană făcută în 1863 de Giovanni Battista Scotti: „În timpul în care papa Urban al IV-lea, de fericită amintire, cu fraţii săi cardinali şi cu întreaga curie papală, locuiau la Orvieto, a fost un preot german, caracterizat printr-o deosebită discreţie şi cunoscută bunătate, care în toate lucrurile se arăta fidel lui Dumnezeu, dar care faţă de acest sacrament (Euharistia) se îndoia mult: cum se poate ca atunci când preotul pronunţă cuvintele „Acesta este trupul meu”, pâinea să se schimbe în adevăratul şi preasfântul trup a lui Cristos, iar la pronunţarea cuvintelor „Acesta este sângele meu”, vinul să se schimbe în sânge? Ajungând la castelul din Bolsena, a stabilit să celebreze sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Cristina, Fecioară”. (…) Pe când acesta celebra Liturghia aici şi ţinea ostia în mâini deasupra potirului, s-a arătat ceva minunat care a uimit, prin minune, atât timpurile vechi cât şi cele noi: dintr-odată din ostie a apărut, în mod vizibil, adevărata carne stropită cu sânge roşu, cu excepţia singurei particule care era ţinută în degetele sale. În plus, purificatorul, pânza pe care o ţinea pentru purificarea potirului, a rămas stropit de la revărsarea aceea de sânge. La vederea acestei minuni, cel care înainte se îndoia, întărit în credinţă, a rămas uimit şi a decis să ascundă totul cu corporalul (…).

Fiecare picătură de sânge care se prelingea, înroşind sfântul corporal, lăsa întipărite tot atâtea figuri cu asemănare de om. Văzând aceasta, preotul, îngrozit, a încetat să celebreze şi nu a îndrăznit să meargă mai departe. Mai mult, cuprins de o durere interioară şi împins de căinţă, a aşezat mai întâi cu pioasă devoţiune în tabernacolul din această biserică acel venerabil sacrament, a fugit apoi în grabă la suveranul pontif şi, îngenuncheat înaintea lui, a povestit tot ce s-a întâmplat din cauza propriei împietriri a inimii, cerând iertare şi îndurare.

Auzind aceste lucruri, papa a rămas plin de o foarte mare admiraţie, l-a dezlegat şi i-a dat o pocăinţă corespunzătoare.

Papa, îngenuncheat, a luat în mâinile sale acel venerabil sacrament, l-a dus în biserica din Orvieto cu imnuri şi cântece, cu multă bucurie şi cu evlavie l-a pus în tabernacolul aceleiaşi biserici. Anul naşterii Domnului nostru Isus Cristos 1263″.

Aceasta a fost prima procesiune de Joia Verde, Corpus Domini, solemnitate pe care acelaşi papă Urban al IV-lea a instituit-o anul următor, în 1264.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *