Meniu

Ostia se transformă în carne sângerândă la Roma (sec. VI-VII)

Minunea s-a întâmplat într-o zi de duminică, pe când suveranul pontif, sfântul Grigore cel Mare, celebra Liturghia în bazilica „Sfântul Petru”.

În momentul Împărtăşaniei, o doamnă romană de rang înalt s-a apropiat de masa Domnului. Papa, înainte de a-i pune particula pe buze, a pronunţat cuvintele ritului: „Trupul Domnului nostru Isus Cristos să-ţi fie spre iertarea păcatelor şi spre viaţa veşnică”. Pe faţa doamnei a apărut un fel de râs neîncrezător; atunci sfântul Grigore a retras ostia şi a dat-o diaconului să o depună pe altar până la sfârşitul împărtăşirii credincioşilor.

Când s-a terminat ritul, papa s-a adresat doamnei şi a întrebat-o: „Spune-mi, te rog, ce gând îţi trecea prin minte, de ai râs în timp ce eu îţi dădeam împărtăşania?” Doamna a răspuns: „Pâinea, pâinea pe care mi-o dădeaţi, nu era oare aceea care chiar eu am pregătit-o şi am adus-o pentru ofrandă? Nu am putut să nu zâmbesc atunci când i-aţi dat numele de trupul lui Cristos la o pâine pe care eu însămi am făcut-o cu mâinile mele”.

Atunci pontiful i-a invitat pe toţi cei prezenţi să-l roage pe Domnul pentru a face să înceteze neîncrederea acelei femei. Apoi s-a întors la altar. În acel moment, spre surprinderea tuturor, a dispărut vălul euharistic care acoperea ostia, pâinea s-a transformat sub ochii tuturor în carnea lui Cristos de culoarea sângelui.

Când sceptica doamnă a constatat prezenţa reală a trupului Domnului, ostia a reluat forma pâinii, cu excepţia unei mici părţi din ea care a rămas pătată de sânge şi care acum este păstrată în satul Andechs, în Baviera.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *