Meniu

Promisiunea Euharistiei

24. Când începe Evanghelia să vorbească despre Euharistie?

În capitolul 6 din Evanghelia după sfântul Ioan, unde se vorbeşte despre promisiunea Euharistiei. Este interesant de notat că această promisiune este pregătită de două minuni, descrise tot în capitolul 6, care arată puterea pe care Isus o are asupra naturii. Cele două minuni sunt: înmulţirea pâinilor şi traversarea Lacului Tiberiadei, traversare făcută umblând pe apă. În acest mod Isus îi pregăteşte pe apostoli să accepte ceea ce va fi marele mister euharistic. Acela care are puterea de a înmulţi pâinile şi de a umbla pe ape are şi puterea de a schimba pâinea şi vinul în trupul şi sângele său.

25. În ce mod Isus promite Euharistia?

O promite spunând printre altele: „Pâinea pe care o voi da eu pentru viaţa lumii este trupul meu. Cine mănâncă trupul meu şi bea sângele meu, are viaţa veşnică… pentru că trupul meu este adevărată hrană şi sângele meu este adevărată băutură” (In 6,51-55).

26. Nu se pot înţelege aceste cuvinte în sens simbolic, ca şi cum ar fi un simplu mod de a spune?

Aceasta nu este posibil, pentru că atunci când ascultătorii au obiectat: „Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?”, Isus nu spune: „M-aţi înţeles greşit, eu voiam să vorbesc doar în mod simbolic”, ci, dimpotrivă, întăreşte ceea ce a afirmat, încât mulţi ascultători scandalizaţi au plecat de lângă el. Dar Isus nu se înspăimântă nici măcar pentru aceasta, ci le spune discipolilor: „Vreţi să plecaţi şi voi?”, dând de înţeles că ar fi acceptat mai degrabă ca discipolii să-l părăsească decât să modifice ceea ce spusese (cf. In 6,59-68).

27. Ce trebuie să înţelegem?

Trebuie să înţelegem că Isus a anunţat un mare mister, anume că el ne va da carnea lui ca hrană şi sângele lui ca băutură. Isus, în acest context, nu spune cum va avea loc aceasta (adică sub chipul pâinii şi al vinului), ci lasă acest mister încă învăluit în penumbră. De aceea noi trebuie să admirăm marea credinţă a sfântului Petru şi a celorlalţi apostoli care, chiar dacă nu au înţeles, s-au încrezut orbeşte în Isus. Într-adevăr, doar la ultima cină ei vor ajunge să cunoască faptul că Isus le va da trupul şi sângele său sub chipul pâinii şi al vinului.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *